Ovenschotel met gehakt, prei en aardappelpuree

Een nieuw jaar, een nieuwe werkweek en dat op een druiligere donkere winteravond; Wat vraagt daar om? Inderdaad, troostvoer! Deze ovenschotel met gehakt, prei en aardappelpuree is een echte allemansvriend en steunt je door dik en dun. We hebben alle laagjes een twist gegeven, waardoor deze schotel mét goudgele korst in smaak een stuk omhoog wordt getild!

Bereidingstijd: 30 minuten +
Oventijd: 30 minuten

Voor 4 personen:

Ingrediënten

  • 500 gram ongekruid half-om-half gehakt
  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 3 grote preien, schoongemaakt en in ringetjes gesneden
  • 200 gram crème fraîche
  • 2 tenen knoflook, fijn gesnipperd
  • 1 ui, fijn gesnipperd
  • 3 handenvol geraspte smeltkaas (bijvoorbeeld Goudse)
  • Olijfolie
  • Roomboter
  • Bloem
  • Scheutje witte wijn
  • Scheutje halfvolle melk
  • Versgeraspte nootmuskaat
  • 8 takjes verse tijm, blaadjes gerist
  • 1 theelepel honing
  • Peper en zout
  • 2 theelepels Worcestersaus
  • 1,5 theelepel grove mosterd
  • 1,5 theelepel Ras El Hanout
  • 1,5 theelepel Paprikapoeder
  • 0,5 theelepel Komijn

Misschien heb je niet alle ingrediënten in huis, maar geloof me; Het is de moeite waard dit in je voorraadkast te hebben. Bovendien komen ze regelmatig in onze recepten voor en het stimuleert je eens aan de slag te gaan met nieuwe specerijen. Mocht dit echt niet lukken? Voel je vrij om bijvoorbeeld het gehakt te kruiden met ander soort specerijen die je wel in huis hebt. Leef je uit!

Aanwijzingen

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en zet vervolgens een pan gezouten water op het vuur.
  2. Snijd de aardappelen in gelijke stukken en laat in c.a. 20 minuten gaar koken of totdat je er gemakkelijk doorheen kan prikken. Giet af, laat uitstomen en zet apart.
  3. Pel en snipper ondertussen 1 ui en 1 teentje knoflook en bak dit in wat olijfolie glazig in een grote koekenpan (Niet laten verkleuren)
  4. Voeg daarna de Ras El Hanout, komijn- en parikapoeder toe. Verhit kort mee, zodat de smaken goed vrij komen.
  5. Tot slot voeg je hieraan het gehakt toe en dat bak je roerend rul. Belangrijk dat alles goed wordt vermengd, wordt verdeeld en een licht kleurtje krijgt, waardoor er geen rauwe deeltjes gehakt meer te zien zijn. Breng op smaak met de Worcestersaus, peper, zout en eventueel naar smaak wat extra specerijen zoals hierboven beschreven. Doe in een kom en zet apart.
  6. Maak de koekenpan schoon en verhit een klontje roomboter. Smoor hierin de prei zacht, zodat de ringetjes uit elkaar vallen. Voeg vervolgens het 2e teentje knoflook toe en bak dit glazig mee.
  7. Zet het vuur vervolgens wat hoger en blus dit af met een flinke scheut witte wijn. Laat dit inkoken, zodat het merendeel van het vocht is verdampt.
  8. Schep daarna de grove mosterd, geritste takjes tijm en honing door dit geheel en bak kort mee op laag vuur. Voeg eventueel wat bloem toe, zodat het een smeuïge massa wordt. Breng op smaak met peper en zout en zet apart.
  9. Vermeng in een kom de crème fraîche met twee handenvol geraspte kaas, zodat er een homogene massa ontstaat.
  10. Stamp vervolgens de uitgestoomde aardappelen fijn met de pureestamper. Tip en mijn voorkeur, voor een zijdezacht resultaat; gebruik een pureeknijper of haal het door een fijnmazige zeef! Voeg vervolgens naar eigen smaak beetje-bij-beetje een scheut opgewarmde melk (niet laten koken) en wat klontjes roomboter toe, zodat er een zachte luchtige puree ontstaat. Breng op smaak met de geraspte nootmuskaat, peper en zout.
  11. Nu gaan we de laagjes opbouwen! Begin met het gehakt en verspreid dit over een grote ovenschaal. Vervolgens verdeel je hier de tweede laag van prei overheen gevolgd met de derde laag van aardappelpuree. Dit dek je af met het mengsel van kaas/crème fraîche en smeer dat goed uit. Tot slot verdeel je het laatste handje geraspte kaas over de schotel. Zet 25 tot 30 minuten in de oven of totdat de bovenste laag een mooie goudbruine korst heeft gekregen.

Heb je  nog vragen of op/aanmerkingen horen we het natuurlijk graag!

Eet smakelijk,

Dubbelbourgondisch

Reageer Ook

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*