Rendang

Het is weer woensdag dus Indisch op zijn Hollands dag! Vandaag een echte all time favorites; Rendang! Uiteraard zijn er vele recepten, maar tot de dag van vandaag is dit mijn favoriet. Dit recept komt bijna letterlijk van sterrenchef Sergio Herman. In zijn glorie dagen bij 3 sterrenrestaurant “Oud Sluis” had hij namelijk een variatie op Rendang op het menu. Één van zijn vaste gasten met Indische roots vond dit weliswaar niet verkeerd, maar gaf vervolgens zijn familierecept van zijn grootmoeder. Sergio was meteen verkocht en maakte het nooit meer anders. Natuurlijk willen wij van Dubbelbourgondisch dit ook met jullie delen, dus geniet!

Bereidingstijd: 4 uur (4 personen)

Ingrediënten

  • 2 uien, fijn gesnipperd
  • 6 teentjes knoflook, fijngesnipperd
  • 1 tl trassi
  • zonnebloemolie
  • 3 kemirnoten, licht geroosterd en gehakt
  • 1 el ketoembar
  • 1 el komijn
  • 1 tl kurkuma
  • 2 el sambal oelek
  • 1 tl tamarindepasta
  • 3 strengels citroengras, gekneusd en geknoopt
  • 3 cm gember, geschild en geraspt
  • 2 cm laos, geschild en geraspt
  • 6 kaffir limoenblaadjes
  • 400 gram kokosmelk
  • 50 gr kokosrasp
  • 800 gr kalsfond, ingekookt tot 500 gr
  • 1 kg runderpoulet, in blokjes
  • 1 el chilivlokken
  • peper en zout
  • 5 takjes koriander of selderij
  • limoen (of juruk limo)

In 2011 is de Indonesische rendang zelfs uitgeroepen tot lekkerste gerecht van de wereld. Wij snappen wel waarom! Botermals vlees in een geweldige volle saus met zoveel smaaknuances, pit en karakter! Wij serveren er wat rijst bij en blussen het af met een Bintang biertje.

Aanwijzingen

  1. Fruit de ui, knoflook en trassi aan in zonnebloemolie. Voeg de rest van alle smaakmakers toe tot en met de kalfsfond in bovenstaand lijstje. Laat alles vervolgens een uur zachtjes pruttelen.
  2. Kruid het rundvlees met peper en zout en bak rondom bruin in een ruime pan. Voeg het vlees vervolgens toe aan de rendang en laat ca. 3 uur zachtjes stoven. De saus moet mooi indikken en het vlees moet botermals zijn.
  3. Schep eventueel overtollig vet van de pan en garneer met de chilivlokken, limoen (juruk limo), koriander en/of selderij.

Tips of vragen? Dat horen wij graag!

Selamat Makan,

DubbelBourgondisch

Reageer Ook

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*