Coq au vin!

De klassieker onder de klassiekers: Coq au vin! Het klinkt heel chique, tevens is het echt een boerengerecht. Ideaal voor Kerst! Het is een stoofgerecht dus het voordeel is dat je dit heel goed ruim vooraf of zelfs een dag van te voren maakt. Je kunt het dan kort vooraf even verwarmen in de pan, je bijgerechten maken en vooral genoeg tijd aan je gasten besteden.

Coq au vin!

Recipe by Arjan van der SmissenCourse: Bourgondisch Genieten
Servings

4

servings
Prep time

1

hour 
Cooking time

2

hours 

Ingrediënten

  • 8 kippendijen met bot, zonder vel

  • 1 fles rode wijn

  • 50 ml cognac

  • 350 ml kippenfond

  • 2 uien, fijngesnipperd

  • 4 tenen knoflook, fijngesnipperd

  • 1 winterpeen, brunoise gesneden

  • 1 potje zilveruien

  • 300 gram gerookte spekblokjes, uitgebakken

  • 4 laurierblaadjes

  • tijm

  • 300 gr gemengde paddenstoelen (Champignons, Kastanje champignon, shiitake etc)

  • bladpeterselie, fijngesnipperd

  • roomboter

  • peper en zout

Aanwijzingen

  • Zet de kippendijen onder in de rode wijn. Voeg hieraan de laurierbladeren en flink wat takken tijm toe en laat minimaal 1 uur marineren.
  • Haal de kip uit de marinade, maar bewaar de marine. Dep de kip goed droog en kruid met peper en zout. Verhit een pan samen met een goede klont roomboter. Bak de kip hierin rondom bruin en haal uit de pan. Voeg opnieuw wat roomboter toe en bak hierin de ui, knoflook en wortel glazig.
  • Voeg de kippendijen en uitgebakken spekjes (inclusief bakvet) toe en blus af met de cognac. Flambeer de cognac totdat de vlam uit zichzelf dooft. Voeg hieraan de rode wijn (driekwart fles) inclusief kruiden (laurier en tijm) toe, samen met de kippenfond. De kip moet net helemaal onder staan. Laat aan de kook komen en laat vervolgens zo’n 2 uur stoven met deksel op de pan.
  • Bak een half uur voor tijd de een sjalotje samen met een teen knoflook glazig. Voeg de paddenstoelen en wat gerispte tijmblaadjes toe. Bak vervolgens kort aan en doe het gebakken paddenstoelen mengsel samen met 2 tot 3 uitgelekte zilveruitjes bij de kip. Laat een half uurtje meestoven.
  • Haal de kip uit de pan en laat de saus indien nodig inkoken tot de gewenste dikte. Duurt het te lang of nog steeds niet dik genoeg, dan kun je eventueel vals spelen met wat bindmiddel als maizena of bloem.
  • Serveer de kip met een flinke schep saus samen met je bijgerechten op een mooi bord. Verdeel er tot slot de gesnipperde peterselie over.

Notities

  • Wij serveerden er een aardappel/prei puree bij samen met geblakerde prei. Maar voel je vrij om hierin iets anders te kiezen, laat vooral het mooie stoofgerecht de hoofdrol spelen.

Tips en/of vragen? Dat horen wij graag!

Eet smakelijk!

Dubbelbourgondisch

Reageer Ook

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*