In oktober was ik 10 dagen op Curaçao. Heerlijk om dat koude herfst-/winterweer te ontvluchten en in te ruilen voor zon, zee, strand, cocktails en lekker eten! Inmiddels ben ik bekend op het eiland; dit was inmiddels mijn 4e keer. Toen oude bekenden uit mijn jeugd mij uitnodigden hoefde ik er dus niet over na te denken. Mensen die ik liefheb met Surinaamse en Antilliaanse roots die zo’n 10 jaar geleden zijn geëmigreerd. Bovendien zijn dat de personen, waarbij mijn liefde voor lekker eten en koken echt is begonnen. Zo is dé Surinaamse roti van Asha echt onevenaarbaar! Daarover later meer..
Curaçao staat niet echt bekend om haar culinaire hoogstandjes, maar er zijn zeker plekken waar je geweest moet zijn om de smaak van het eiland te ervaren. Inderdaad eiland, eiland is de zee en de zee is verse vis! Met name de Red Snapper is een vis die je veel tegenkomt. Ze frituren hem vaak in z’n geheel; crispy dry frie, maar vanbinnen botermals. Hierdoor kun je de vis in z’n geheel eten. Ik at hem op de befaamde foodmarket “Plasa Bieu”, met wat rijst, funchi, gebakken banaan en een ijskoude lamunchi on the side!
Curaçao heeft op culinair gebied ook echt ontwikkeling doorgemaakt. Zo hebben we erg leuk en verrassend gegeten bij “Mosa”; een shared dining concept met internationale leuke gerechtjes om te delen. Daarnaast heb ik ook echt genoten van de fine dining bij “Baoase”. Een verfijnd verrassingsmenu met serieus het allermooiste plekje aan het strand dat ik nooit zal vergeten.
Mosa Restaurant – Shared Dining Korsou
Baoase – Beach & Restaurant
Verse vis, stobá, funchi, gebakken banaan, shared dining, fine dining; allemaal top. Er zijn echter twee dingen die mij aan het eiland zullen blijven herinneren. Ten eerste is dat de Surinaamse roti van Asha. Oke, niet Antilliaans, maar pfff.. als ik mijn laatste avondmaal mocht kiezen, dan dat! Alleen daarvoor zou ik al een retourtje boeken 😉 En als tweede natuurlijk de pastechi! Pastechi zijn pasteitjes gevuld met kaas, tonijn, gehakt of kip. Je ziet en eet ze overal; ‘s ochtends als ontbijt op weg naar het strand, ‘s middag op doortocht naar het volgende strandje, ‘s avonds op weg van het strand naar huis en/of ‘s nachts als late snack na het stappen. Speciaal voor jullie heb ik 3 variaties gemaakt; met tonijn (tuna), gehakt (karni) en kip (galina). Niet zomaar kip. Nee, met Surinaamse (roti) kipmassala vulling!
Pastechi di Kòrsou (Tuna, Galina & karni)
4
servings1
hour15
minutesIngrediënten
750 gram bloem
150 gram margarine
2 el suiker
1 tl zout
350 ml water
- Tuna (Tonijnvulling)
300 gram tonijn uit blik (Uitgelekt, goede kwaliteit)
half blikje tomatenpuree
1 oranje paprika, in blokjes
1 ui, fijngesnipperd
1 teen knoflook, fijngesnipperd
1 eetlepel kappertjes
1,5 el piccalilly
1 el rozijnen
1 el mangochutney
Peper en zout
- Karni (Gehaktvulling)
300 gram rundergehakt, ongekruid
1 rode paprika, in blokjes
1 ui, fijngesnipperd
1 teen knoflook, fijngesnipperd
1 el komijnpoeder
1 tl kaneelpoeder
1 el sojasaus (laag zoutgehalte)
1,5 el tomatensambal
1 el piccalilly
1 el rozijnen
Peper en zout
- Galina (Kip vulling | Surinaamse kipmasala)
4 kippendijen met bot, zonder vel
100 gram kousenband, beetgaar geblancheerd
1 teen knoflook, fijn gesnipperd
1 ui, fijngesnipperd
half blikje tomatenpuree
1 tl komijnzaad
40 gr kerrie masalapoeder
4 kwarteleitjes, 2-3 min gekookt
1 madam jeanette peper, ingeprikt
400 ml kippenbouillon
peper en zout
Aanwijzingen
- Meng de bloem, de margarine, suiker en zout in de keukenmachine (met deeghaak) en schenk het water er beetje bij beetje bij tot het deeg soepel wordt. Bestuif het aanrecht met bloem en kneed het deeg nog even stevig door. Pak in met plasticfolie en laat minimaal 30 minuten rusten.
- Bestuif het aanrecht met bloem. Snijd 2 centimeter deeg van de streng. Druk beide kanten in bloem en rol er platte rondjes van circa 12 centimeter doorsnede van. Vul elk rondje met 1 of 2 eetlepels vulling. Bestrijk de helft van de rand met water en vouw het deeg dicht, zodat er een halve maan ontstaat. Druk de randen goed aan. Vouw het randje om en druk aan met een vork. Leg de gevouwen pastechi op een bakplaat bekleed met bakpapier en bloem om plakken te voorkomen.
Verhit een een frituurpan of flinke pan met zonnebloemolie tot 175 graden. Bak de pastechi’s in zo’n 15 minuten goudbruin en gaar. - Tuna (Tonijnvulling)
- Verhit wat olie in een pan en bak de ui, knoflook en paprika glazig. Voeg de tomatenpuree toe en laat kort meebakken / ontzuren. Voeg vervolgens de rest van de ingrediënten toe en verwarm kort door. Breng op smaak met peper en zout en zet apart.
- Karni (Gehaktvulling)
- Verhit wat olie in een pan en bak de ui, knoflook en paprika glazig. Voeg de tomatenpuree toe en laat kort ontzuren / meebakken . Voeg de komijn en kaneel toe en laat kort meebakken. Voeg vervolgens het gehakt toe en bak rul. Tot slot meng je de rest van de ingrediënten door het gehakt. Verwarm kort door, breng op smaak met peper en zout en zet apart.
- Galina (Kip vulling | Surinaamse kipmasala)
- Kruid de kippendijen met peper en zout. Verhit wat olie in een pan hierin de kip op hoog vuur rondom bruin. Haal uit de pan en zet apart. Bak in dezelfde pan de ui en knoflook glazig. Voeg de tomatenpuree toe en laat kort meebakken / ontzuren . Voeg vervolgens de komijnzaadjes, kerriemasala en madam Jeanette peper toe en laat kort meebakken.
- Doe de kip (en eventueel braadvocht) terug in de pan bij de specerijen. Blus dit af met de kippenbouillon en laat 1 tot 2 uur stoven met deksel op de pan.
- Haal de kip uit de pan en trek deze uit elkaar (Soort pulled kip). Vermeng dit met de saus, zodat er een mooie homogene massa ontstaat. Breng eventueel op smaak met peper, zout en/of mangachutney.
Notities
- Red Snapper: De smaak van de red snapper lijkt veel op die van de zeebaars. Het visvlees heeft wat weg van de roodbaars maar is wat betreft structuur veel steviger.
- Funchi wordt op de Antillen veel gegeten als bijgerecht. Het is een stevige massa van gekookt maïsmeel dat uitstekend combineert met allerlei gerechten. Het wordt ook wel de Antilliaanse polenta genoemd.
- Stobá is een authentieke Antilliaanse stoofschotel die traditiegetrouw met geitenvlees wordt gemaakt. Geit kan wat heftig qua smaak zijn, vandaar dat ook regelmatig rund wordt gebruikt. Antilliaans comfortfood dus.
- Lamunchi: Awa di Lamunchi is een verfrissend drankje gemaakt van water (awa), verse limoenen (Lamunchi) en veel crushed ice. Fris, beetje zurig, beetje zoet: een heerlijke dorstlesser!
Tips en/of vragen? Dat horen wij graag!
Eet smakelijk!
DubbelBourgondisch
Beste Arjan,
Ik lees dat er veel producten te krijgen zijn die minder bederfelijk en makkelijk te verkrijgen zijn (o.a. rijst, pasta, meelproducten etc.). Maar hoe staat het met verkrijgen van bijvoorbeeld spruitjes, witlof, andijvie, wortelen enz., dus echte “Hollandse” groenten? Is dit normaal te krijgen in Supermarkten, is dit voor de “gewone man” betaalbaar etc. Omdat Curaçao geen echte tuinbouw kent zal verreweg het meest geïmporteerd moeten worden. Heb je hier enig zicht op? Ik heb hier wel wat ideeen over. Mocht je geïnteresseerd zijn hoor ik het wel.
Met vriendelijke groet,
Eric Huizer
0031-624447757