Bao Softshell krab met Singapore chili

Chili krab is één van de bekendste gerechten uit de Singaporese keuken.
Het gerecht bestaat uit een verse krab geserveerd met een chili die wordt gezien als een soort curry. Wij van Dubbelbourgondisch doen het net even anders en maken er een streetfood versie van; Een gefrituurde soft shell krab geserveerd op een gestoomde bun met frisse ingelegde groentjes.

Bao Softshell krab met Singapore chili

Recipe by Arjan van der SmissenCourse: Bourgondisch Genieten, Fingerfood
Porties

4

Porties
Voorbereiding

30

minutes
Kooktijd

4

minutes

Ingrediënten

  • 4 Softshell krabben

  • 4 gestoomde buns (bao)

  • 200 gram witte bloem

  • 4 tl aardappelzetmeel

  • 2 eieren

  • 400 gram bruisend water

  • fijn zeezout

  • Singapore chili
  • 8 gedroogde chilipepers

  • 2 volle tl soja bonenpasta (Taucu)

  • 6 tenen knoflook, gepeld en grove stukken

  • 3 sjalotjes, gepeld en grof gehakt

  • 4 rode chilipepers, zaadlijst eruit en grof gehakt

  • stuk gember ter grootte van een duim, gepeld en grof gehakt

  • 1 tl trassi

  • 180 ml chilisaus

  • 100 ml tomaten(saus) uit blik

  • flinke scheut zonnebloemolie

  • kneepje limoensap

  • optioneel: klein beetje suiker

  • Ingelegde groentjes (frisse salade)
  • halve rettich, julienne gesneden

  • 2 winterpenen, julienne gesneden

  • 3 sjalotjes, julienne gesneden

  • half bosje koriander, fijn gehakt inclusief steeltjes

  • 1 limoen, rasp en sap

Aanwijzingen

  • Meng voor het tempurabeslag de bloem, baksoda en het aardappelzetmeel. Breek de eieren in het bruisend water en roer deze heel voorzichtig los met een garde. Roer er volgens de bloemmassa door. Zet apart
  • Singapore chili
  • Breng een steelpan met water aan de kook. Voeg de gedroogde chilipepers toe, haal van het vuur en laat ze 15 minuten wellen.
  • Doe de knoflook, verse chilipepers, bonenpasta, gember, sjalot en gewelde chilipepers in een keukenmachine en draai fijn. Zet apart.
  • Laat een pan medium tot hoog warm worden met een flinke scheut zonnebloem olie. Zet hierin zo’n 2 minuten de trassi aan en voeg vervolgens het pepermengsel uit de keukenmachine toe voor zo’n 3 minuten. Doe hierbij de tomaten(saus) uit blik, de chilisaus en laat vervolgens op heel laag vuur pruttelen. Indien de saus te dik wordt kun je hem verdunnen met water.Maak de saus af met een kneepje limoensap en optioneel een klein beetje suiker.
  • Ingelegde groentjes (Frisse salade)
  • Doe de rettich, winterpeen en sjalot in een schaal. Voeg hierbij het sap en rasp van de limoen, vermeng alles goed en laat minimal 15 minuten trekken. Vlak voor serveren voeg je de koriander toe en meng je alles goed door. Zet apart.
  • Softshell krabben
  • Verwarm de frituese op 180 graden. Kruid de krabben met zout en haal ze door het tempurabeslag. Laat ze voorzichtig in de friteuse zakken totdat ze mooi licht gekleurd en krokant zijn (3-5 minuten). Haal de krabben uit de friteuse en laat uitlekken op een keukenpapier.
  • Vouw de gestoomde bao open en leg hierop de ingelegde groentjes. Leg hierop de tempura krab gevolgd door een flinke lepel Singapore chili. Werk eventueel nog af met wat extra koriander.

Notities

  • Softshell krabben worden gevangen op het moment dat ze van pantser wisselen. De schaal ontbreekt dus, waardoor je de krab in zijn geheel kunt eten.
  • De krab is verkrijgbaar bij vis speciaalzaken (bv Schmidt Zeevis) en/of sommige Aziatische toko’s.

Tips of vragen? Dat horen wij graag!

Eet smakelijk,

DubbelBourgondisch

Reageer Ook

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*