Ajam Opor

Het recept van vandaag belichaamd alles waarom ik van de Indische keuken ben gaan houden. De ster in ons gerecht is een eenvoudige kippenpootje, maar door deze met de juiste kruiden en specerijen samen te brengen en lekker te laten stoven is het eindresultaat een ware traktatie. Met veel plezier en liefde presenteren wij jullie vandaag het recept van Ajam Opor, ook wel gele kip genoemd.

Om er een complete maaltijd van te maken voeg ik op het laatste gebakken aardappelen en een gekookt eitje eraan toe. Om het helemaal compleet te maken serveer je dit gerecht met wat kroepoek en onze heerlijke zelfgemaakte Atjar tjampoer of Atjar ketimoen.

Bereidingstijd: 60 minuten

4 porties

Ingrediënten

  • 8 Kippenpoten
  • 500 gram aardappels
  • 5 cm Laos
  • 4 blaadjes salam
  • 4 blaadjes djeroek Poeroet
  • 2 stengels sereh
  • 2 theelepels trassi
  • 2 eetlepels keukentamarinde
  • 2 tenen knoflook
  • 1 ui
  • 6 kemirienoten
  • 1 eetlepelel ketoembar (korianderzaad)
  • 1 theelepel djinten (komijnpoeder)
  • 2 eetlepeles kurkuma
  • 1 eetlepel palmsuiker (of bruine basterdsuiker)
  • 200 ML dikke santen (99% kokos)
  • 4 eieren

Aanwijzingen

  1. Bak de kippenpoten aan in wat olie totdat ze rondom bruin zijn. Ik gebruik hier zelf altijd een gietijzeren braadpan voor.
  2. Voeg de salam,gekneusde sereh, djeroek poeroet, stukjes van 1 cm laos samen met water en de santen toe aan de pan met kip. Kook het geheel op laag vuur.
  3.  Fruit de gesneden uien en knoflook in een andere pan. Voeg daarna alle andere ingrediënten (ketoembar, djinten, trassi, asem, suiker en fijngestampte kemirienoten) zonder de kurkuma toe en bak even mee. Breng op smaak met zout en peper.
  4. Voeg dit mengesel samen met de kurkuma toe aan de pan met kip. Laat dit geheel nog zeker een uur sudderen op laag vuur.
  5. Snij de aardappel in stukjes en kook totdat ze gaat zijn. laat de aardappel even afkoelen en bak dan totdat ze mooi knapperig zijn.
  6. Kook de eieren naar eigen smaak.
  7. Voeg de laatste 10 minuten de eieren en aardappels toe aan de pan en laten nog even mee sudderen.

Selamat Makan!

DubbelBourgondisch

 

Reageer Ook

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*