Baskische pintxos

Een aantal weken geleden was ik samen met een goede vriend van mij in San Sebastián; de gastronomische hoofdstad van Spanje. Dit Baskische deel van Noord-Spanje heeft de meeste sterrenrestaurants van het land, maar waar ze nog bekender om zijn.. de pintxos!

Pintxos zijn kleine hapjes die veelal op een stukje stokbrood worden geserveerd. In deze smaakbommetjes worden vaak prikkers gestoken om de gestapelde hoeveelheid ingrediënten op z’n plaats te houden. Hieronder vind je 3 gevarieerde favorieten met uiteraard een DubbelBourgondische twist.

Bereidingstijd: 40 minuten

Voor 4 personen:

Ingrediënten

 

Voor deze pintxos heb je 2 witte stokbroden nodig. Deze snijdt je in mooie schuine plakken die je eventueel om en om roostert.

Spinazie met champignons:

  • 1 rode ui, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geraspt
  • 400 gr champignons (Kastanje & beukenzwam)
  • 2 el amandelen, zelf geroosterd en grof gehakt
  • 10 gr Idiazabal (Of Manchego), geraspt
  • halve citroen, sap
  • 2 el witte wijn
  • 5 el room
  • 100 gr jonge bladspinazie
  • 2 el bouillon jamón ibérico (Of kalfsbouillon)
  • 2 el bladpeterselie
  • peper en zout
  • olijfolie

Ansjovis met een zuurtje:

  • 8 gemarineerde en/of gezouten ansjovis
  • halve rode ui, fijngesnipperd
  • halve rode paprika, fijngesnipperd
  • halve gele paprika, fijngesnipperd
  • 4 groene milde pepertjes in zuur, uitgelekt en fijngesnipperd
  • halve citroen, sap
  • olijfolie

Gamba’s met spek en paprikasaus:

  • 4 grote garnalen, gepeld, maar staart eraan laten
  • 4 lapjes gerookt spek
  • 2 teentjes knoflook, fijngesnipperd
  • 1 rode ui, fijngesnipperd
  • 3 grote rode paprika, gepoft en ontveld
  • 1 gele paprika, gepoft en ontveld
  • 1 rode peper, ontdaan van zaadlijst en grof gehakt
  • scheutje witte wijn
  • 1 el room
  • 1 theelepel venkelzaadjes
  • snufje gerookt paprikapoeder
  • peper en zout
  • zelfgemaakte aioli (recept)
  • olijfolie

In Nederlander kennen we de kroegentocht waar heel veel wordt gedronken. In Baskenland heb je de Tapeo; een tocht langs alle Pintxos restaurant/cafés waar de gehele avond lekker wordt gesmikkeld én gedronken! Elke keer als je binnenstapt word je weer verrast met een kleurrijke variatie aan heerlijke hapjes. Hieronder wat foto’s om een impressie te krijgen van onze culinaire trip.

.
 

 

Aanwijzingen

Spinazie met champignons:

    1. Verhit een pan en stoof de rode ui, knoflook en champignons aan in wat olijfolie. Breng op smaak met zout en peper. Voeg de amandelen toe en fris af met wat citroensap.
    2. Blus dit af met de witte wijn, laat het vocht verdampen en voeg de bouillon en room toe. Laat dit voor de helft inkoken en voeg op het laatst de bladpeterselie toe
    3. Zet in een aparte pan de spinazie aan en kruid met peper. Laat de spinazie goed uitlekken in een vergiet.
    4. Leg de spinazie op je gesneden broodje en rasp er wat Idiazabal of manchego over. Leg hier vervolgens de champignonmix op en werk af met wederom de geraspte kaas en wat bladpeterselie

Gamba’s met spek en paprikasaus:

    1. Verwarm de oven op 225 graden. Halveer de paprika’s, verwijder de zaadlijsten en leg de halve paprika’s op een rooster met een bakvel er onder. Besprenkel ze met wat olijfolie en zet ze in de oven tot ze zwart geblakerd zijn
    2. Haal de paprika’s uit de oven, doe ze in een boterhammenzakje, knoop dit dicht en laat afkoelen. Hierdoor zal het velletje makkelijk loslaten. Zodra ze zijn afgekoeld haal je het velletje van de paprika’s en zet je het vruchtvlees apart.
    3. Stoof in een pan de rode ui, knoflook en het pepertje in wat olijfolie. Voeg hier de gerookte paprikapoeder aan toe en laat kort meestoven.
    4. Blus dit af met de witte wijn, laat het alcohol verdampen en voeg het vruchtvlees van de paprika toe.
    5. Meng/verwarm alles goed door tot er een mooie emulsie ontstaat. Heb je nog wat overgebleven bouillon en/of room over? Dan kun je dit op gevoel toevoegen tot saus jouw gewenste dikte heeft bereikt. Optioneel kun je het nog door een zeef halen, maar een wat robuustere saus past beter in de Baskische keuken.
    6. Verhit een grillpan op (hoog) vuur. Wikkel de garnalen in de plakjes spek en besprenkel ze met wat olijfolie. Gril ze om en om tot het spek een mooie kleur heeft gekregen, maar de garnalen nog mooi glazig zijn. Voeg eventueel nog wat venkelzaadjes toe op het spek en laat deze kort mee grillen.
    7. Doe een flinke lepel paprikasaus op je gesneden broodje. Leg hier de garnaal op en tot slot wat van je zelfgemaakte aioli. Werk af met wat gerookt paprikapoeder en gesneden bladpeterselie.

Ansjovis met een zuurtje:

    1. Snipper de paprika, rode ui en pepertjes in gelijkmatige kleine blokjes. Breng op smaak met het citroensap, olijfolie en/of de olie van de ansjovisfilets. Zet apart. /li>
    2. Leg de gemarineerde en gezouten ansjovisfilet om en om ‘dakpansgewijs’ op je gesneden broodje. Leg hierop je paprika mengsel en werk eventueel af met een draai zwarte peper en wat gesneden bladpeterselie.

Zure bazkari gozatzeko!

DubbelBourgondisch

 

 

3 Comments

  1. Jean Paul van den Berge

    Goedemiddag Arjan,

    ziet er erg smakelijk uit. Was al begonnen met het boodschappenlijstje over te nemen, maar kwam er halverwege achter dat ik de bereiding mis.
    Ligt het aan m’n instellingen of is deze niet zichtbaar?

  2. Arjan van der Smissen

    Goedemiddag Jean Paul,

    De bereiding heb ik inmiddels opnieuw uitgeschreven en toegevoegd. Excuses voor het ongemak en geniet van deze heerlijke pintxos; ideaal voor dit mooie zonnige weekend met een goed glas wijn erbij!

    Gr. Arjan

Reageer Ook

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*