Baskische pintxos

Een aantal weken geleden was ik samen met een goede vriend van mij in San Sebastián; de gastronomische hoofdstad van Spanje. Dit Baskische deel van Noord-Spanje heeft de meeste sterrenrestaurants van het land, maar waar ze nog bekender om zijn.. de pintxos!

Pintxos zijn kleine hapjes die veelal op een stukje stokbrood worden geserveerd. In deze smaakbommetjes worden vaak prikkers gestoken om de gestapelde hoeveelheid ingrediënten op z’n plaats te houden. Hieronder vind je 3 gevarieerde favorieten met uiteraard een DubbelBourgondische twist.

Bereidingstijd: 40 minuten

Voor 4 personen:

Ingrediënten

 

Spinazie met champignons:

  • 1 rode ui, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geraspt
  • 400 gr champignons (Kastanje & beukenzwam)
  • 2 el amandelen, zelf geroosterd
  • 10 gr Idiazabal (Of Manchego), geraspt
  • halve citroen, sap
  • 2 el witte wijn
  • 5 el room
  • 100 gr jonge bladspinazie
  • 2 el bouillon jamón ibérico (Of kalfsbouillon)
  • 2 el bladpeterselie
  • peper en zout
  • olijfolie

Ansjovis met een zuurtje:

  • 8 gemarineerde en/of gezouten ansjovis
  • halve rode ui, fijngesnipperd
  • halve rode paprika, fijngesnipperd
  • halve gele paprika, fijngesnipperd
  • 4 groene milde pepertjes in zuur, uitgelekt en fijngesnipperd
  • halve citroen, sap
  • olijfolie

Gamba’s met spek en paprikasaus:

  • 4 grote garnalen, gepeld, maar staart eraan laten
  • 4 lapjes gerookt spek
  • 2 teentjes knoflook, fijngesnipperd
  • 1 rode ui, fijngesnipperd
  • 3 grote rode paprika, gepoft en ontveld
  • 1 gele paprika, gepoft en ontveld
  • 1 rode peper, ontdaan van zaadlijst en grof gehakt
  • scheutje witte wijn
  • 1 el room
  • snufje gerookt paprikapoeder
  • peper en zout
  • zelfgemaakte aioli (recept)
  • olijfolie

In Nederlander kennen we de kroegentocht waar heel veel wordt gedronken. In Baskenland heb je de Tapeo; een tocht langs alle Pintxos restaurant/cafés waar de gehele avond lekker wordt gesmikkeld én gedronken! Elke keer als je binnenstapt word je weer verrast met een kleurrijke variatie aan heerlijke hapjes. Hieronder wat foto’s om een impressie te krijgen van onze culinaire trip.

.
 

 

Aanwijzingen

  1. #$%^&**(
  2. $%^%&*((
  3. s$$%^&*
  4. #$%^&*(

Zure bazkari gozatzeko!

DubbelBourgondisch

 

 

Reageer Ook

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*