Dit is echt een gerecht om indruk mee te maken. De smaak van het geroosterde piepkuiken icm het zoete en bijna romige van de saus maakt het een echte winner voor jong en oud! We serveren er hier een pittige avocadosalade bij om het ook een fris begeleider te geven. Geniet!
Natuurlijk laten wij ons bij Dubbelbourgondisch graag inspireren door de grootmeesters die ons land rijk is. Eรฉn van onze persoonlijke helden is dan ook Sergio Herman. Als inspiratie hebben we het hoofdstuk “miso” gebruikt van zijn boek: “Smaakmakers”. Willen jullie ook net als ons geรฏnspireerd worden door Sergio? Bestel dan het boek door op onderstaande link te klikken:
BBQ Miso glazed piepkuiken met pittige avocadosalade
4
servings12
minutes40
minutesIngrediรซnten
2 piepkuikens met vel, gevlinderd
Misobasis*
Miso Glaze**
4 Roti Partha, voor erbij
- *Misobasis
1 el sojasaus, goede kwaliteit met laag zoutgehalte
150 ml sake
150 ml mirin
500 gr witte miso
160 gr fijne kristalsuiker
- **Miso Glaze
zonnebloemolie
2 teentjes knoflook, geraspt
30 gr gember, geschild en fijngesneden
2 lente-uitjes, fijngesneden
230 gr misobasis (zie hierboven)
30 ml sojasaus, goede kwaliteit met laag zoutgehalte
60 gr beurre noisette
- Avocadosalade
6 el Thaise vissaus
2 sjalotjes, fijngesnipperd
0,5 verse rode peper, ontdaan van zaadlijst en fijngesnipperd
1 el (riet)suiker
2 limoenen, sap en rasp
0,5 el munt, fijngesnipperd
1 el koriander, fijngesnipperd
2 el zonnebloemolie
2 rijpe avocado’s
30 gr gezouten cashewnoten
zout en peper uit de molen
geroostere zwarte sesamzaadjes
Optioneel: ingelegde mosterdzaadjes
Aanwijzingen
- Start met de misobasis. Doe alle ingrediรซnten in een mengkom en roer met een staafmixer alles tot een emulgene massa en รฉรฉn geheel zonder dat er klontjes overblijven.
- Wrijf de piepkuikens volledig in met de helft van de misobasis en laat minimaal 12, maar het liefst 24 of zelf 48 (!) uur marineren. Dek de andere helft van de misobasis af en bewaar in de koelkast voor de glaze die je later nodig hebt. Haal de kuikens vervolgens uit de marinade. Bereid de BBQ voor en steek ze op een spies en rooster ze mooi aan beide zijde op de BBQ. Ga vervolgens verder met de glaze en avocadosalade.
- Verhit voor de glaze de zonebloemolie in een pan. Bak hierin op laag voor de knoflook, gember en lente-ui glazig. Voeg de helft van de misobasis toe, de sojasaus en de beurre noisette. Laat vervolgens even heel zacht trekken.
- Ga door met de avocadosalade. Meng voor de Thaise vinaigrette de vissaus, sjalot, chilipeper, suiker, limoensap en-rasp, munt, koriander en zonnebloemolie
- Verwijder de schil en pit van de avocado en snijd in mooie gelijke stukjes. Marineer deze stukjes 15 minuten in de vinaigrette en schep in een mooie schaal. Werk af met de sesamzaadjes, noten, overgebleven blaadjes munt/koriander, peper, zout en optioneel wat inlegde mosterdzaadjes.
- Leg de inmiddels mooi geroosterde piepkuikens op een bord. Werk vervolgens af met de warme miso glaze, schuin gesneden stukjes lente-ui, wat koriander, pepertjes en de rasp van limoen. Serveer er de avocadosalade bij en krokant gebakken roti paratha.
Notities
- Miso is รฉรฉn van de belangrijkste smaakmakers uit de Japanse keuken. Deze gefermenteerde bonenpasta is er in meerdere varianten en sterktes. Wij gebruiken hier de witte (mildere) variant. Hoe dan ook; alle versies zijn een ware umami-bom aan smaak!
- Beurre noisette betekent letterlijk โhazelnootboterโ. Smelt hiervoor ongezouten roomboter in een pan, totdat de eiwitten bruin kleuren. Giet vervolgens het schuim (witte) af en klaar ben je!
Het toevoegen van de beure noisette aan de ‘miso-saus’ is echt geweldig. De bruine boter geeft het echt een next level dimensie; een zoet, romig en bijna karamelachtig karakter!
Eet smakelijk!
DubbelBourgondisch
Er lekker maar die 500 gram Witte Miso lijkt mij een tikfout? Want de helft van de miso basis zou 230 gram moeten zijn. En 500 gram miso is nogal prijzig?
Beste Pieter,
WSe gebruiken inderdaad 500Gram miso. Alles voor de smaak!