Red de pompoenen van boer Chris Poelen!

Door de coronacrisis eindigen veel kwaliteitsproducten in de container en dat is zonde! Rasondernemer/-initiatiefnemer én goede vriend Thibaud (Thibo) van der Steen helpt samen met zijn compagnon Frank Haagen producenten van hun voorraad af. Dat doen ze voornamelijk via social media: Instagram en Facebook.

Met een zeer betrokken achterban van ruim 5.000 volgers creëren ze met Breda Maakt Mij Blij en Tilburg Maakt Mij Blij een echte win-winsituatie! Producenten komen namelijk voor een eerlijke prijs van zijn voorraden af en die prachtige bloemen, heerlijke flessen wijn en/of groentes komen zo op de juiste plek terecht!

Na het witte goud, de gladiolen van Boer Theo en de flessen van wijn van de Zusters uit Oosterhout, zijn nu de pompoenen van Boer Chris Poelen aan de beurt.

Wij van DubbelBourgondisch zijn vereerd om enigszins onderdeel uit te mogen maken van dit sympathieke project. Wij willen jullie graag inspireren om culinair aan de slag te gaan met dit prachtige seizoensproduct.

De pompoenen van Chris worden in viertallen verkocht. Hieronder vind je 2 bourgondische recepten die simpel te maken zijn. Uiteraard staan de pompoenen van Chris in de hoofdrol. Wij hebben hier gewerkt met 1 Muskaat en 1 Hokaido. Meer dan voldoende voor twee heerlijke gerechten voor 4 personen.

Pompoensoep met chorizo

Recept van Arjan van der SmissenGang: Bourgondisch Leven
Servings

4

servings
Prep time

15

minuten
Cooking time

30

minuten

Ingrediënten

  • 1kg pompoen (vruchtvlees halve muskaat), geschil, ontpit en gesneden in blokjes

  • 100 gr chorizo, ontveld en in blokjes

  • 1,5 liter kippen-/groentebouillon

  • 1 ui, gesnipperd

  • 1 volle tl venkelzaad

  • 1 volle tl komijnzaad

  • 2 el pompoenpitten, geroosterd

  • 1 bosje bladpeterselie

  • room

Aanwijzingen

  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Leg de pompoenblokjes in een grote braadslee, besprenkel met wat olijfolie en kruid met peper en zout. Hussel goed door elkaar en rooster ze 20 minuten in de oven.
  • Doe wat olijfolie in de pan en bak de ui glazig. Voeg vervolgens de venkelzaad, komijnzaad en de blokjes chorizo toe en laat kort meebakken.
  • Doe in een grote soeppan de geroosterde pompoenblokjes samen met het chorizo-,ui- en specerijenmengsel. Voeg hieraan de bouillon toe en puree met een staafmixer tot een mooie gladde soep. Breng eventueel op smaak met wat peper en zout uit de molen.
  • Haal de soep tot slot door een fijnmazige zeef. Druk goed door, zodat alle smaken optimaal vrijkomen! Zet apart.
  • Als toppings kun je pompoenpitjes roosteren, blokjes chorizo uitbakken met wat venkelzaadjes en karamelliseren met honing, wat room toevoegen en/of wat blaadjes platte peterselie toevoegen. Om helemaal uit te pakken kun je de Hokaido pompoen uithollen en de soep hierin serveren! Gebruik het vruchtvlees (zie stap 2) voor je soep en/of voor bij de pompoenlasagne hieronder.

Notities

  • Chris en Laura Poelen zijn niet alleen pompoenteler. Daarnaast runnen zij een B&B en hebben hét Terras in het Toscane van Nederland!
  • Breda Maakt Blij is zelfs genomineerd voor de Breda Startup Award. Help ze aan een podiumplaats door hier je stem uit te brengen!

Pompoenlasagne met salie, ricotta en spinazie

Recipe by Arjan van der Smissen

Details

Servings
Prep time
Cooking time

25 minutes

Ingrediënten

  • 1kg pompoen (vruchtvlees halve muskaat), geschild, ontpit en gesneden in blokjes

  • 300 gram ricotta

  • 250 gr mozzarella, in plakken gescheurd

  • 150 gr Parmezaanse kaas, geraspt

  • klein bosje salie, blaadjes fijn gehakt (Paar hele blaadjes apart)

  • rasp van 1 citroen

  • 8 (verse) lasagne vellen. Indien je gedroogde vellen gebruikt, 3-4 minuten kort blancheren

  • 300 gr verse bladspinazie

  • 1 teentje knoflook, fijngesnipperd

  • 50 gr pijnboompitjes, licht geroosterd

  • Vers geraspte nootmuskaat

  • klontje roomboter

  • paneermeel

  • room

  • Peper en zout uit de molen

Aanwijzingen

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Leg de pompoenblokjes in een grote braadslee, besprenkel met wat olijfolie en kruid met peper en zout. Hussel goed door elkaar en rooster ze 20 minuten in de oven. Schep na 10 minuten alles een keer om en voeg dan de gesneden salie toe.
  • Meng de ricotta met ongeveer 100 gram van de Parmezaanse kaas (de rest bewaar je), de helft van de mozzarella, de citroenrasp, peper en zout en wat vers geraspte nootmuskaat.
  • Verhit in een wok of koekenpan een scheut olijfolie en fruit hierin de knoflook glazig. Voeg de spinazie toe en wok alles totdat het geslonken is. Breng op smaak met peper, zout en wat vers geraspte nootmuskaat. Laat de spinazie vervolgens goed uitlekken in een vergiet en druk al het overtollige vocht eruit. Zet apart.
  • Haal de pompoenblokjes met salie uit de oven en stamp samen met een klont roomboter en wat room fijn tot een mooie smeuïge puree. Breng op smaak met peper en zout.
  • Nu gaan we bouwen. Vet een ovenschaal in met wat olijfolie. Schep hierin een laagje van het ricotta mengsel. Verdeel hierover de lasagnevellen, de pompoenpuree, spinazie, geroosterde pijnbompitjes en wat extra van de overgebleven Parmezaanse kaas. Herhaal dit tot minimaal 2 lagen van alles en eindig met een laag ricotta mengsel, Parmezaanse kaas, de laatste stukken mozzarella en wat paneermeel. Leg hierop ter decoratie de overgebleven blaadjes salie en zet zo’n 30 minuten in de oven of tot je een mooie goudbruine kortst hebt.

De pompoenen van boer Chris worden verkocht in een set van 4 stuks (Butternut, Hokaido, Spaghetti en Muskaat) á 7Kg voor € 8,50.

Bestellen kan via de social media kanalen van Breda Maakt Mij Blij en Tilburg Maakt Mij Blij. Hier vind je ook alle details met betrekking tot de ophaalmomenten in beide steden!

Tips of vragen? Dat horen wij graag!

Eet smakelijk,

Dubbelbourgondisch

Reageer Ook

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*