Chocolademousse met kletskoppen, frambozen en muntslagroom

Valentijnsmenu / Dessert: Chocolademousse met kletskoppen

Na de sushi pizza en de spaghetti kan er maar 1 toetje zijn dat de avond compleet maakt: Chocolademousse. De mystieke reputatie van chocolade zorgt ervoor dat het al jaren gezien wordt als een lustopwekker. Combineer de chocolademousse met het heerlijke zoete krokantje van de kletskoppen en het frisse van de muntslagroom. Tenslotte mogen frambozen natuurlijk ook niet ontbreken als beste vrienden van chocolade. Kortom een heerlijk begin van de rest van de avond….

Bereidingstijd: 30 minuten
2 personen

Ingrediënten

 • 100 ML Room (35%)
 • Handje verse munt
 • mespunt limoenrasp
 • frambozen

KLetskoppen:

 • 50 gram boter op kamertemperatuur
 • 30 ml melk
 • 80 gram bloem
 • 50 gram blanke amandelen in kleine stukjes gehakt
 • mespunt zout
 • 150 gram lichtbruine bastersuiker
 • 1 theelepel vanille extract

Chocolademousse

 • 200 gram pure chocolade (85%)
 • 250 ML slagroom (35% vet)
 • 3 eieren
 • 100 gram suiker
 • mespunt zout

Belangrijk is om te beginnen met de chocolademousse. De chocolademousse kan dan enkele uren opstijven in de ijskast. Wij hebben de mousse 5 uur van te voren gemaakt. Als de mousse eenmaal klaar is kun je rustig beginnen met het bakken van de kletskoppen. Afhankelijk van de grootte bak je ongeveer 15-20 kletskoppen met dit recept. Serveer deze nog voor het diner met een lekker kopje koffie of thee. Op het laatste moment kun je dan de muntslagroom maken om alles af te werken!

Aanwijzingen

Chocolademousse

 1. Smelt de chocolade (in de magnetron of au bain marie). Belangrijk om hiermee te beginnen zodat de chocolade iets kan afkoelen. (klik op de link om te zien hoe je chocolade au bain marie smelt)
 2. 250 Ml koude slagroom opkloppen in een koude kom. Wij gebruiken hiervoor een handmixer! Let op dat je niet te lang klopt! Zet de slagroom even in de ijskast. (klik op de link om te zien hoe je slagroom klopt)
 3. Zet een pan op het vuur en breng het water aan de kook. Pak een rvs kom die in de pan past. We gaan ook de suiker, eieren en zout au bain marie opwarmen. Dit opwarmen doe je zodat de suikerkristallen smelten. Dit gebeurd als het mengsel lauwwarm is. Bij ons duurde dit nog geen minuut!
 4. Zet de RVS kom in de pan en let op dat deze niet het water raakt. Doe 100 gram suiker in de kom samen met een mespunt zout. Tik de 3 eieren in de kom en mix met de staafmixer. Let op dat de kom warm word als je deze na ongeveer 30-50 seconden van de pan haalt. Klop daarna nog even door totdat het een luchtig geheel is.
 5. Meng de chocolade bij het eiermengsel. Spatel de chocolade er voorzichtig doorheen. Zorg dat dit geheel afkoelt tot onder kamertemperatuur.
 6. Als alles is afgekoeld tot onder kamertemperatuur kun je de slagroom erdoorheen spatelen. Doe je dit niet dan gaat de slagroom schiften. Doe het in een plastic bakje zodat het in de ijskast een paar uur kan opstijven.

Kletskoppen

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Zorg dat de boter op kamertemperatuur is en mix deze met de melk, suiker zout en vanille-extract tot een glad mengsel.
 3. Meng hierna de bloem en amandelen erdoor.
 4. Maak kleine ronde hoopjes op een bakplaat met bakpapier (zie foto). Zorg dat de hoopjes ver genoeg uit elkaar liggen want deze worden een stuk groter.
 5. Bak de koekjes 8-10 minuten totdat ze mooi bruin zijn. Belangrijk bij kletskoppen is om erbij te blijven. Als ze te licht zijn worden ze niet knapperig. Zijn ze te bruin worden ze snel bitter. Gelukkig heb je genoeg deeg om een paar rondjes koekjes te maken en wat te oefenen!
 6. laat ze afkoelen op een rooster of keukenpapier

Afwerking

 1. Klop de overige slagroom tot een mooi stevig geheel.
 2. Doe op het einde fijn gehakt munt erbij.
 3. leg de kletskop op een mooi bord.
 4. Pak een eetlepel en leg deze in koken water. Hierdoor krijg je een strakker resultaat als je de chocolade gaat scheppen.
 5. Haal met de lepel een mooi rond bolletje uit de bak met chocolademousse en leg deze op de kletskop.
 6. Doe een toefje slagroom op de chocolademoussebol samen met de frambozen. Steek er een stukje van de kletskop in mousse en garneer met gehakte munt en schaafsel van limoenschil.

Combineer dit heerlijke dessert met als hoofdgerecht onze spaghetti “lady en de vagebond” en de sushi pizza als voorgerecht.

Tips en/of vragen dat horen wij graag!

Eet smakelijk!

DubbelBourgondisch

Reageer Ook

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*