Spaghetti met gehaktballetjes in tomatensaus

Valentijnsmenu / Main: spaghetti met gehaktballetjes in tomatensaus.
We kennen allemaal de scene uit de Lady en de Vagebond, waarin samen op een liefdevolle manier een bord spaghetti met gehaktballetjes in tomatensaus wordt gegeten. Misschien te afgezaagd, maar daarom juist erg leuk om dit te maken! Bovendien is het een echte allemansvriend waarmee je altijd goed zit! Door zowel het gehakt als de tomatensaus een klein snufje kaneel mee te geven krijgt dit gerecht een aromatische twist, waarin je je valentijn zal verrassen!

Bereidingstijd: 60 minuten
2 personen

Ingrediënten

Gehaktballetjes:

  • 300 gram ongekruid half om half gehakt
  • 1 gedroogde rode chilipeper, verkruimeld
  • 1 halve theelepel kaneel
  • ¼ bol nootmuskaat, geraspt
  • 1 tot 2 tenen knoflook
  • 1 ei
  • handje vol vers geraspte Parmezaanse kaas
  • ¾ geraspte citroenschil
  • 1 eetlepel paneermeel
  • peper en zout

Tomatensaus

  • 2 tenen knoflook
  • 1 ui
  • 1 rode peper
  • bosje verse basilicum, blaadjes apart en steeltjes fijn gesnipperd
  • 1 verse rode peper, ingeprikt
  • 1 blik van 400 gram gepelde hele tomaten
  • 750 gram verse tomaten, ontveld en in grove blokjes
  • 1 tot 2 eetlepels balsamicoazijn
  • peper en zout
  • halve theelepel suiker

Aanwijzingen

Gehaktballetjes

  • Doe het gehakt met alle ingrediënten in een schaal en meng goed door elkaar.
  • Maak je handen steeds een beetje nat onder de kraan en draai mooie balletjes. Leg ze op een overdekte schaal en zet afgedekt in de koelkast
  • Pliceer (ontvel) de verse tomaten. Dit doe je door een kruisje te maken in de onderkant en ze enkele seconden in kokend water te leggen en ze vervolgens direct af te koelen in ijswater. Je merkt dat de velletjes loslaten (zie foto hieronder) en ze vervolgens makkelijk kunt ontvellen en ze in blokjes snijden. Zorg ervoor dat de harde witte binnenkant en groen eruit wordt gehaald, maar de rest van de zaadlijst behouden blijft.
  • Zet een pan op het vuur en fruit de ui, knoflook, gehakte basilicumsteeltjes en rode peper aan. Doe er vervolgens de verse tomatenblokjes bij en zet verder aan. Hieraan voeg je de tomaten uit blik toe. Plet de hele tomaten met een vork plat, zodat ze worden opgenomen in de saus.
  • Voeg tot slot de suiker en balsamicoazijn toe en breng verder op smaak met peper en zout. Laat de saus minimaal 30 minuten verder rustig inwerken/inkoken. Als laatste pulse je met een staafmixer de saus iets gladder tot de juiste dikte heeft.
  • Verhit olijfolie in een koekenpan en bak de balletjes rondom mooi bruin. Schep ze dan voorzichtig in de tomatensaus. Proef goed en voeg waar nodig nog wat peper, zout en/of suiker toe om alles goed in balans te houden. Laat ze rustig met de deksel schuin op de pan 5 tot 10 minuten heel zachtjes door pruttelen en de balletjes gaar zijn.

Afwerking:

  • Kook de pasta gaar volgens de verpakking. Giet af en zet apart, met een beetje behouden kookvocht, in een pan. Leg vervolgens de spaghetti op een mooi groot diep bord gevolgd door de tomatensaus. Hussel goed door elkaar en leg er vervolgens wat balletjes op. Werk af met de (gescheurde) basilicumblaadjes en vers geraspte parmezaanse kaas.

Combineer met de Sushi pizza als voorgerecht en onze chocolademousse met kletskoppen of tiramisu als nagerecht

Tips of vragen? Dat horen wij graag!

Eet smakelijk,

Dubbelbourgondisch

 . .

Reageer Ook

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*