Gado Gado

Gado Gado! Wie houdt er niet van?! Tegenwoordig zien we steeds meer variaties, maar 1 ding mag natuurlijk nooit ontbreken; de pindasaus! Traditioneel gezien is de ‘Gado Gado pindasaus’ op basis van kokosmelk. Wij van DubbelBourgondisch houden ons daar aan, maar verder hebben we ons uitgeleefd met een gevarieerde mix van o.a. groenten om te inspireren 🙂

Bereidingstijd: 30 minuten
4 personen

Ingrediënten

  • 200 gram sperziebonen
  • halve komkommer, in halve dikke schijven gesneden
  • halve Chinese kool, heel fijn in reepjes gesneden
  • 125 gram tauge, schoongemaakt
  • 4 eieren
  • half bosje selderij, ontdaan van steeltjes
  • 300 gram aardappeltjes in rode schil
  • 1 bosje radijsjes, gehalveerd en/of in kwarten
  • 2 rijpe roma tomaten, in kwarten gesneden
  • kroepoek
  • emping
  • 200 gram (stevige) tofu
  • 200 gram tempeh
  • bawang goreng (gefrituurde uitjes)
  • sambal oelek
  • tamarindepasta
  • sesamolie

Pindasaus:

  • 250 gram zelf geroosterde pinda’s
  • 3 teentjes knoflook
  • 6 rawits, ontdaan van pitjes
  • 1 volle theelepel trassi
  • 1 volle theelepel tamarindepasta
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 3 eetlepels vloeibare palmsuiker en/of -siroop (gulu jawa)
  • 300 ml romige kokosmelk
  • sap van 2 juruk limo (of 1 normale limoen)
  • zout

Voel je zoals aangegeven vrij om de soorten en verhoudingen aan te passen naar eigen smaak. Het belangrijkste is natuurlijk de pindasaus. Probeer hiervoor wel de juiste producten te halen bij de toko, want de trassi, gulu jawa, juruk limo, tamarindapasta en de juiste ketjap manis (bijv A-Brand Ketjap Kental) zorgen voor de authentieke pindasaus die we kennen uit de Indonesische keuken!

Aanwijzingen

Pindasaus:

  1. Rooster de de pinda’s in een koekenpan zonder olie goudbruin. Zet apart en laat afkoelen
  2. Wrijf de pinda’s samen met de rawits, teentjes knoflook en wat grof zout fijn in een vijzel (Zie foto hieronder). Heb je geen vijzel dan kun je ook een keukenmachine gebruiken.
  3. Voeg twee eetlepels vloeibare palmsuiker of palmsuikersiroop toe, schep goed om en doe in een pannetje.
  4. Verwarm in een ander pannetjes de dikke kokosmelk. Zodra deze warm is (niet koken) voeg je deze beetje bij beetje toe aan het pindamengsel tot de juiste dikte is bereikt.
  5. Voeg vervolgens een extra eetlepel vloeibare palmsuiker of –siroop toe, een theelepel tamarindapasta en het sap van de 2 juruk limo.
  6. Indien de saus te dik is voeg je nog een beetje kokosmelk of water toe. Zet apart en laat tot lauwwarm/lauw afkoelen.

 

Afwerking:

  1. Blancheer de sperziebonen beetgaar. Zet apart.
  2. Boen de aardappelen schoon en kook ze in de schil, binnen zo’n 15 minuten, gaar en snijd in parten of schijfjes. Laat afkoelen en zet apart.
  3. Snijd de overige groenten zoals hierboven aangegeven en zet apart.
  4. Kook de eieren 6 tot 7 minuten en laat direct afkoelen. Pel de eieren en snijd in helften of kwarten.
  5. Snijd de tofu in blokjes en bak in zo’n 10 minuten rondom bruin en gaar.
  6. Snijd de tempeh in dunne plakjes of reepjes en bak in een paar minuten bruin en krokant
  7. Meng een paar eetlepels tamarindapasta en sambal oelek samen met een paar druppels sesamolie. Smeer dit mengsel op de tempeh en tofublokjes, zodat ze een mooi glanzend laagje krijgen. Je kunt dit mengsel ook even meebakken met zowel de tofuh als tempeh. Hierdoor krijgt het een mooi karamelliserend laagje.
  8. Bedek eenruime schaal met de pindasaus en smeer het ook rondom de rand wat uit, zodat het er mooi uitziet en goed zichtbaar is. Leg vervolgens naar eigen creativiteit de aardappelschijfjes, sperziebonen, overige (gesneden) groenten, tofu, tempeh, kroeppoek, emping en selderij op de schaal en werk af met wat theelepels sambal oelek, bawang goreng, partjes juruk limo en rawit.
  9. Zet de schaal op tafel, waardoor de mix van o.a. groenten goed zichtbaar is. Hussel alles door elkaar of laat dit iedereen voor zichzelf doen na het opscheppen.
  10. Zet de overgebleven pindasaus in een schaaltje op tafel, zodat iedereen naar eigen smaak wat extra wat extra pindasaus kan toevoegen.

Tips en/of vragen dat horen wij graag!
Selamat Makan!

DubbelBourgondisch

 

 

 

One Comment

  1. Lekker en Met de kokosmelk en een vleugje limoen krijg je de gado gado saus lekker romig en Fris

Reageer Ook

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*