Zoervleisj mit Frit (zuurvlees met friet)

Wij van DubbelBourgondisch houden wel van een feestje. Komende week staat het grootste feest van het zuiden weer voor de deur: Carnaval (voor Limburgers Vasteloavend). Als je een feestje gaat vieren is een goede bodem natuurlijk enorm belangrijk. Wij kunnen ons dan ook geen beter gerecht voorstellen dan dit heerlijke zuurvlees om die bodem mee te leggen. Van origine wordt zuurvlees gemaakt van paardenvlees, maar hier kleeft toch een naar stigma aan. Daarom gebruiken wij runderlappen en die doen hun werk meer dan goed! Serveer met zelfgemaakte frietjes, mayonaise en eventueel een frisse salade om het helemaal compleet te maken. Het is natuurlijk ook lekker om dit na het stappen te eten, zodat je verzadigd kunt gaan slapen.

Bereidingstijd: 1 nacht + 15 minuten bereiden + 3 uur stoven

Voor 4-6 personen:

Ingrediënten

 • 600-700 gram Runderlappen
 • 5 eetlepels Appelstroop
 • 500 ML witte azijn
 • 500 gram ui
 • 2 plakken ontbijtkoek
 • 4 laurierblaadjes
 • kleine handje jeneverbessen
 • 3 kruidnagels

Voor een optimaal resultaat start de bereiding van dit heerlijke recept de dag voordat je het wil gaan eten. Snij het vlees in blokjes en doe deze in een kom. Doe in deze kom 500 ML azijn + 500ML water. Voeg er tenslotte de laurier, kruidnagel en jeneverbessen aan toe. Laat dit ongeveer 24 uur in de ijskast staan.

Aanwijzingen

 1. Giet het vlees af en bewaar de marinade. Deze gebruik je straks om het vlees in te stoven.
 2. Snij de uien grof en bak ze glazig.
 3. Bak het vlees totdat dit lekker bruin is. Let op dit kan best even duren! Geduld is een schone zaak. Blus het vlees af met een klein beetje van de marinade
 4. Doe het vlees, uien en marinade in een gietijzeren pan en laat dit ongeveer 3 uur op laag vuur stoven. Het vlees is klaar als het vanzelf uit elkaar valt.
 5. Voeg op het allerlaatste de stroop en de ontbijtkoek erbij om alles te binden en op smaak te brengen. Je kunt zelf kijken hoe zoet je het wil maken door meer of minder stroop toe te voegen

Mocht je zuurvlees als avondeten willen maken dan combineert het ook uitstekend met Rode kool stamppot met ene lekker appeltje erdoor.

Wij wensen iedereen al een fijne Carnaval!

Alaaf en Eet smakelijk,

Dubbelbourgondisch

2 Comments

 1. Ruth Sinnott

  Could you possibly send me the recipe and directions in English?

 2. Pingback: Limburgs zuurvlees met friet - Vlakbij de Molen

Reageer Ook

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*