Gam­bas al ajil­lo (knoflookgarnalen)

Al meerdere keren aangekondigd en nu is het dan eindelijk zover; de ‘tapas-challenge’! Met ruime meerderheid van stemmen hebben jullie voor “Vis” gekozen. Onder deze categorie scharen wij ook schelp- en schaaldieren, waardoor we starten met een echte klassieker: Gam­bas al ajil­lo! (Garnalen in knoflook).

Recept: 4 personen
Bereidingstijd: 40 minuten

Ingrediënten

 • 24 rauwe ongepelde grote garnalen, gepeld en koppen/karkassen behouden
 • 8 tenen gekonfijte knoflook (Zie hier recept)
 • 1 laurierblad
 • enkele takjes tijm
 • enkele takjes rozemarijn
 • 1 gedroogde chilipeper, verkruimeld
 • scheutje witte wijn
 • scheutje water
 • olijfolie
 • peper en zout
 • enkele takjes krulpeterselie, fijngehakt
 • 1 citroen, in partjes

Wij gebruiken in dit recept gekonfijte knoflook. Echt geweldig! Op deze manier verliest de knoflook zijn absolute scherpte, maar behoudt het wel zijn zeer verfijnde subtiele knoflooksmaak. Hiermee maak je echt het verschil. Combineer de knoflookolie daarbij ook nog eens met de zelfgemaakte garnalenbouillon en je waant je echt helemaal in Spanje!  

Aanwijzingen

 1. Pel de gamba’s en zet de overgebleven koppen en karkassen aan in een pan met olijfolie. Bak dit aan op matig vuur samen met enkele takjes tijm, rozemarijn en 2 gekonfijte teentjes knoflook. Kruid met peper en zout en laat de koppen/karkassen een oranje kleur krijgen. Blus af met een flinke scheut witte wijn en een beetje water tot dat er ongeveer een centimeter vloeistof in de pan overblijft. Dit laat je ongeveer voor de helft reduceren (inkoken) tot een mooie geconcentreerde bouillon. Zeef alles door een fijne zeef en zet apart. Zorg er wel voor dat je alles goed aandrukt, zodat alle sappen uit de garnalen karkassen/koppen komen!
 2. Verhit een flinke scheut knoflookolie (olie uit de weckpot met gekonfijte knoflook) in een koekenpan en voeg 5 teentjes gekonfijte knoflook toe samen met een blaadje laurier. Druk de teentjes knoflook plat met de achterkant van een lepel en verdeel dit door de olie. Voeg vervolgens de garnalen toe en laat ze op middelhoog vuur in een paar minuten mooi verkleuren. Let er wel op dat de knoflook niet aanbrandt. Als de gamba’s mooi zijn aangebakken voeg je een scheut van de geconcentreerde garnalenbouillon toe. Laat iets verder doorsudderen en inkoken tot dat gamba’s mooi gaar zijn, maar mals blijven en er een mooie samenhangende saus ontstaat.
 3. Serveer de garnalen in de saus in mooie aardewerken bakjes. Verdeel hier nog wat in schijfjes gesneden gekonfijte knoflook over, wat krulpeterselie, het verkruimelde chilipepertje en een schijfje citroen. Maak het feest compleet met wat brood die je in de “garnalen-knoflook-olie-bouillon” doopt!

Dit was het eerste tapasgerechtje uit de lange reeks die komen gaat. Binnenkort zal Tim zijn kunsten vertonen in de categorie “Vis”, waarna we aansluitend een nieuwe challenge starten. Uiteraard zullen jullie steeds kiezen wat er komen gaat en zal de uitdaging voor ons ook steeds lastiger worden!

Buen provecho!

Dubbelbourgondisch

Reageer Ook

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*