Pulpo a la Gallega

Mijn eerste gerecht tijdens de Dubbelbourgondische tapaschallenge is octopus met olijfolie en gerookte paprika poeder. Dit gerecht heb ik leren kennen tijdens onze vakantie in Tenerife vorig jaar en het was meteen mijn favoriete gerecht van de hele vakantie.

Van origine heeft de octopus veel meer bindweefsel dan vis. Dit betekent dat je hem niet zomaar kunt bakken zoals je wellicht wel zou verwachten. Het makkelijkste (zo doe ik het ook) is een schoongemaakte en ingevroren octopus te kopen. Kan je ze alleen vers krijgen kun je ze zelf 24 uur invriezen.  Door het invriezen gaan de celwanden kapot en zal de octopus veel malser zijn. Een andere manier is de octopus met brute kracht te bewerken door er met een deegroller/hamer op te slaan. Dit brengt meer plezier, maar heeft niet onze voorkeur.

Bereidingstijd: 20 minuten en 45 minuten sudderen

Ingrediënten

  • 1 octopus
  • Handje zwarte peperkorrels
  • 2 laurierblaadjes
  • 100 ML rode wijn
  • 1 ui
  • Halve theelepel gerookte paprika poeder
  • Halve theelepel milde paprika poeder
  • Spaanse peper (optioneel)
  • krulpeterselie (optioneel)
  • Olijfolie extra vierge
  • Peper en zout

Aanwijzingen

  1. Maak de Octopus schoon en snij de kop van de romp af.
  2. Breng een pan met water aan de kook. Doe de octopus in het water en laat deze erin totdat het water weer kookt. Haal de octopus uit de pan en herhaal deze stap nog een keer.
  3. De derde keer voeg je de peperkorrels, ui en wijn toe aan het water. Als alles kookt zet de pan dan op het kleine pitje en laat ongeveer 45 minuten sudderen. Als je met een vork makkelijk door het dikste stuk komt is de octopus lekker mals.
  4. Snij de octopus in kleine dunne plakjes van maximaal een halve centimeter. Bak deze in een koekenpan met ruime olie, Spaanse peper en paprikapoeder.
  5. Serveer in een mooi aardewerken bakje en garneer met wat krulpeterselie en paprika poeder.

Dit was mijn eerste tapasgerechtje uit de lange reeks die komen gaat. Combineer dit heerlijke gerecht met de Gambas a ajillo van Arjan! Volgende week zal Arjan een vleesrecept maken waarvan ik zeker weet dat het bij iedereen in de smaak zal vallen. Mochten jullie het recept van een speciale Tapa willen zien op onze site horen wij het natuurlijk graag!

Buen provecho!

Dubbelbourgondisch

Reageer Ook

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*