Gekonfijte knoflook is echt next level! Echt perfect te gebruiken voor pesto, aioli, humus of gewoon uitgesmeerd op een stuk geroosterd brood. Door deze manier van garen verliest het de absolute scherpte, maar behoudt het wel zijn zeer verfijnde, licht geroosterde genuanceerde knoflooksmaak. Daarnaast krijgt de olie ook nog eens ontzettend veel smaak mee; ideaal als smaakmaker in bijvoorbeeld een salade of op gegrilde groenten.
Bereidingstijd: 40 minuten
Ingrediënten
- 10 bollen knoflook
- 2 gedroogde chilipepers
- enkele takjes tijm
- enkele takjes rozemarijn
- 2 blaadjes laurier
- peper en zout
- snufje suiker
- 1 liter olijfolie
Aanwijzingen
- Breek de teentjes knoflook los van de bol. Pel enkele en laat enkele (half-om-half) in de schil zitten. Kruid met peper, zout en een snufje suiker. Doe ze in een pan en schenk er zodanig veel olijfolie in tot dat de teentjes net onder staan.
- Verwarm de olie rustig tot een temperatuur van 80 tot 90 graden en houd deze temperatuur constant. Gaar de teentjes knoflook afgedekt met bakpapier zo’n 30 tot 40 minuten tot dat ze botermals zijn, maar niet verkleuren. Het is handig om hierbij een thermometer te gebruiken.
- Doe de getrokken olie samen met de teentjes knoflook in een gedestilleerde weckpot. Vul dit aan met de overgebleven verse olijfolie, enkele takjes tijm, rozemarijn, laurierblaadjes en chilipepers. Deze pot is gekoeld in de koelkast zeker zo’n 4 weken houdbaar.
Eet smakelijk!
Dubbelbourgondisch