Kabeljauw omwikkeld in pancetta met citroenmayonaise, aardappeltjes en spinazie

De feestdagen zijn weer voorbij en tijdens deze periode wordt er bij ons traditiegetrouw veel vlees gegeten. Heerlijk natuurlijk, maar vooral naar zo’n periode smaakt een visje extra goed. Uiteraard moeten we wel een beetje afkicken van al dat vlees en dat gaat natuurlijk niet Cold Turkey 🙂 Vandaar dat we een heerlijk vers stuk kabeljauw (van de visboer!) omwikkelen met pancetta. Een absolute win-wincombinatie!

Bereidingstijd: 40 minuten

Voor 4 personen:

Ingrediënten

  • 4 gelijke kabeljauwfilets van elk zo’n 200 gram
  • 16 plakjes pancetta of doorregen rookspek
  • 800 gram kruimige aardappelen
  • 5 takjes rozemarijn
  • 6 tenen knoflook, ongepeld en geplet
  • 600 gram (baby)spinazie
  • 1 teen knoflook, fijngesnipperd
  • 1 rode ui, fijn gesnipperd
  • Olijfolie
  • Versgeraspte nootmuskaat
  • Venkelzaad
  • Peper en zout
  • Mayonaise (het liefst zelfgemaakt)
  • 2 citroenen (rasp en sap)

Tip: Neem de moeite om verse vis bij de visboer te halen. Alles valt of staat bij verse producten. Je zult versteld staan van het verschil met de exemplaren die je normaal gesproken bij de supermarkt haalt.

Als bijgerecht kiezen we voor aardappeltjes uit de oven met rozemarijn en knoflook. Daarbij gewokte babyspinazie op smaak gebracht met knoflook, ui en nootmuskaat. We maken alles af met een een simpele citroenmayonaise. Precies dat zuurtje wat het hele gerecht nodig heeft!

Aanwijzingen

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden en zet vervolgens een pan gezouten water op het vuur.
  2. Boen de aardappelen schoon, snijd ze ongeschild in gelijke stukken en laat aan de kook komen, totdat het rauwe er net vanaf is. Giet af en laat ze kort uitstomen.
  3. Verspreid ze als ze droog zijn, maar nog warm (dan nemen ze namelijk de meeste smaken op), over een met bakpapier beklede bakplaat. Vermeng ze vervolgens met de ongepelde platgeslagen knoflook, rozemarijntakjes, peper, zout en olijfolie. Hussel alles goed door elkaar en zet in de oven voor 30 tot 40 minuten of totdat ze goudbruin en krokant zijn.
  4. Bestrooi intussen de kabeljauwfilets met de fijngehakte rozemarijnnaaldjes, citroenrasp (Laat wel wat rasp over voor de citroenmayonaise), peper en zout. Leg vervolgens 4 plakje pancetta dakpansgewijs naast elkaar en omwikkel hierin de kabeljauwfilet. Herhaal dit met de overige 3 filets. (Zie foto onderaan deze pagina)
  5. Bak de filets in wat olijfolie op middelhoog vuur aan. Doe dit op gevoel, want de ene filet is de andere niet. Keer ze maximaal 3 keer om, waarbij je per kant bij de laatste keer omdraaien de venkelzaadjes over de pancettazijdes verdeeld. Hierdoor voorkom je dat de venkelzaadjes aanbranden, maar je wel die typische anijssmaak aan de pancetta meegeeft. Spek en venkelzaad zijn namelijk de beste vrienden! De pancetta moet mooi krokant en goudbruin zijn, terwijl de vis sappig en glazig blijft. Is de vis nog rauw van binnen? Dit kun je controleren door een prikker door het dikste deel van de vis te steken en vervolgens op je onderlip te leggen. Voelt het nog koud aan? Geef ze dan nog een klein tikje in de oven, zodat de hitte goed door de filets trekt. Let op wel op: de binnenkant moet mooi glazig (sappig) blijven en de eiwitten mogen absoluut niet gaan stollen!
  6. Pel en snipper ondertussen 1 ui en 1 teentje knoflook en bak dit in de wok met wat olijfolie glazig (Niet laten verkleuren)
  7. Voeg daarna de (baby)spinazie toe en laat slinken. Breng op smaak met peper, zout en versgeraspte nootmuskaat.
  8. Vermeng voor de citroenmayonaise in een kom de mayonaise (zo’n 5 eetlepels), citroensap en wat overgebleven citroenrasp. De mayonaise mag wat dunner en zuurder zijn dan gebruikelijk. Dit gaat namelijk erg goed samen met de vis.
  9. Verdeel tot slot de aardappeltjes, (baby)spinazie en vis over de borden. Besprenkel de citroenmayonaise speels en half over de vis en aardappeltjes.

Tips of vragen? Dat horen wij graag!

Eet smakelijk,

Dubbelbourgondisch

Reageer Ook

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*