Pompoenrisotto met rozemarijnworst en pastinaak

Vandaag gaan we aan de slag met, voor ons, de koningin onder de rijst: risotto. Risotto is met bijna te combineren en dat vinden wij fantastisch. Belangrijk bij het bereiden van risotto is dat je een kwalitatief goede rijst neemt die voldoende vocht op kan nemen. Wij nemen meestal een arboriorijst (check de verpakking).  De andere “geheime” ingrediënten voor een goede risotto zijn liefde en vooral geduld. Voor mij (Tim) werkt het maken van een risotto zelfs therapeutisch. 30 min roeren, proeven en bouillon toevoegen met een lekker muziekje op de achtergrond. Wat wil een mens nog meer!

Vandaag combineren we de risotto met heerlijke winterse producten als pompoen, rozemarijn en worst. Tenslotte maken we het gerecht af met gefrituurde pastinaak, zodat het gerecht ook een lekkere krokantje heeft. Nieuwsgierig? Kijk hier beneden naar de ingrediënten en ga aan de slag met deze overheerlijke pompoenrisotto.

Bereidingstijd: 30 -45 minuten

4 personen

Ingrediënten

 • 2 saucijzen
 • 300 gram risotto
 • 1 pompoen
 • 1 (kleine) ui
 • 2 bouillonblokjes
 • 150 ml witte wijn
 • 2 takjes rozemarijn
 • 100 gram geraspte Parmezaanse kaas

Zoals altijd beginnen we met de voorbereidingen, zodat we straks ontspannen kunnen koken. Snij de pompoen in 4 delen en haal alle pitten er met een lepel uit. Vervolgens schil je de pompoen met een dunschiller en snij ze in gelijke delen (zie foto beneden). Snij de ui, maak met een dunschiller lange repen van de pastinaak en maak de bouillon door 1 liter kokend water bij de bouillonblokjes te doen. Meet de wijn en risotto af in de juiste hoeveelheden en we zijn klaar om verder te gaan.

Aanwijzingen

 1. Zet een pan met water op het vuur en kook de pompoen voor ongeveer 15-20 min. Als je er met een vork makkelijk doorheen kan prikken is de pompoen gaar.
 2. Zet meteen een tweede pan op het vuur,doe de saucijzen in een boterhamzakje en knoop deze dicht. Kook vervolgens de saucijzen 5-7 min, totdat deze gaar zijn.
 3. Om de kooktijd zo kort mogelijk te houden kun je in de tussentijd ook al aan de risotto beginnen. Belangrijk bij de bereiding van risotto is dat je constant blijft roeren! Loop dus niet zomaar weg. Doe olijfolie in een (middelgrote) pan en bak hierin de uien glazig. Doe de risotto erbij en bak deze nog even mee. Als de rijst een mooie glans heeft kan de wijn erbij. Als de wijn volledig verdampt is kan je de bouillon toevoegen. Doe dit in porties van ongeveer 200 ML. Herhaal dit voor ongeveer 30 min totdat de risotto gaar is. Dit kun je het beste bepalen door te proeven. Gaar is risotto zacht van buiten, maar met een kleine bite.
 4. Snij de worst in plakjes en bak deze met de rozemarijn.
 5. Als de risotto bijna klaar is pureer je de pompoen en voeg je een paar eetlepels toe voor mooie oranje kleur. Laat nog heel even doorkoken en voeg vervolgens de Parmezaanse kaas toe. De kaas neemt een gedeelte van het vocht van de pompoen op.
 6. Frituur de pastinaak kort totdat deze gaat verkleuren. Als je geen frituurpan hebt doe dan 5 cm zonnebloemolie in een kleine wokpan.
 7. Maak het bord mooi op. Begin met de risotto. Doe daarop een lepel pompoenpuree en de worst. vervolgens maak je van de pastinaak een mooie bol en legt die bovenop de worst. Maak het bord af met nog een kleine beetje geraspte Parmezaanse kaas.

Tips of vragen? Dat horen wij graag!

Eet smakelijk,

Dubbelbourgondisch

Reageer Ook

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*