Nasi Kuning

Wat is er te vieren? is de vraag die ik kreeg toen ik vertelde dat ik Nasi Kuning ging maken. Traditioneel gezien wordt dit gerecht gegeten bij belangrijke en feestelijke evenementen. Aangezien het bij Dubbelbourgondisch elke dag een feest is  serveren wij de Nasi Kuning tijdens Indisch op zijn Hollands! Nasi Kuning is een overheerlijke rijstgerecht dat zijn gele kleur krijgt van de koenjit (kurkuma). Dit overheerlijke maal serveerde ik met komkommer, gebakken uitjes, sambal Goreng Tempeh (van de toko), gekookt ui en zelfgemaakte saté met pindasaus. De recepten voor saté en pindasaus zullen we tijdens het bbq-seizoen in verschillende vormen voorbij laten komen. Kun je echt niet wachten ontvangen we graag een bericht :D.

Bereidingstijd: 30 minuten

Benodigdheden: Stoompan + klein rond kommetje

Voor 4 personen

Ingrediënten

 • 400 gram pandan rijst (liefste 1/6 ketan en 5/6 pandan)
 • 1 sereh
 • 1 pandanblad
 • 4 blaadjes djeroek poeroet
 • 1 theelepel kurkuma
 • 400ML kokosmelk

Tip: Voordat je de Sereh gebruikt moet je deze eerst “kneuzen” om de smaken goed vrij te laten komen. Leg de sereh op je snijplank en sla er met de achterkant van een (groot) mes op.

Aanwijzingen

 1. Was de rijst en doe deze in een kom met ruim water. Voeg de Koenjit toe en laat dit minimaal een uur staan. Aan te raden is om dit al ‘s ochtends voor je werk te doen. Als je terugkomt is de rijst mooi geel.
 2. Giet de rijst af en doe deze in een pan samen met de kokosmelk. De kokosmelk moet 1 vingerkootje boven de rijst staan. Dit is een regel die altijd werkt!
 3. Voeg de djeroek poeroet, pandanblad en sereh toe.
 4. Kook de rijst op middel vuur totdat alle kokosmelk is opgenomen. Belangrijk: goed blijven roeren zodat deze niet blijft plakken aan de pan.
 5. Stoom de rijst in de stomer (ongeveer 20min).
 6. Doe de rijst in een kommetje en draai dit om op een bord. Hierdoor krijg je een mooie ronde heuvel op je bord.
 7. Garneer het bord met de komkommer, kroepoek, uitjes, ei, tempeh, sate en pindasaus tot een mooi geheel.

 

Tips of vragen? Dat horen wij graag!

Eet smakelijk,

Dubbelbourgondisch

Reageer Ook

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*