Tiramisu

Trek me omhoog; pep me op! Dat is de letterlijke vertaling van Tiramisu. Wat ons betreft de klassieker onder de toetjes dus mag hij niet ontbreken op onze site. We blijven dichtbij de traditionele versie, want van een echt Italiaans succesrecept blijf je af!

Tip: De tiramisu is nog lekkerder als hij afgedekt een nachtje in de koelkast heeft gestaan. Zorg er dan wel voor dat je pas op het laatste moment de pure chocolade raspt.

Bereidingstijd: 30 minuten + eventueel een nachtje in de koelkast

Voor 4 tot 6 personen

Ingredi├źnten

 • 400 milliliter hele sterke koffie of espresso
 • 6 eetlepels Amaretto
 • 2 eieren, dooiers en eiwitten gesplitst
 • 80 gram fijne kristalsuiker
 • 300 gram mascarpone
 • 0,7 deciliter licht geklopte slagroom (lobbig)
 • 275 gram lange vingers
 • groot blok pure chocolade, om te raspen

Aanwijzingen

 1. Meng de koffie en Amaretto goed door elkaar in een ondiepe schaal.
 2. Klop de eierdooiers met 60 gram suiker tot een dikke bleke massa. Doe de mascarpone erbij en klop verder tot alles is vermengd. Spatel er vervolgens rustig de licht geklopte (lobbige) slagroom door.
 3. Klop in een vetvrije schaal de eiwitten met een beetje zout tot ze zachte pieken vormen. Voeg vervolgens de resterende 20 gram suiker toe tot de schuim in stijve pieken blijft staan. Spatel dit eiwitschuim met een grote lepel door het mascarponemengsel.
 4. Wentel de lange vingers door het koffiemengsel. Ik vind het lekker om de ene wat langer te laten weken dan de andere. Op deze manier krijg je verschillende structuren binnen je Tiramisu. Leg de vingers vervolgens op de bodem van een schaal. Gebruik hiervoor de helft van de lange vingers en bedek heel de bodem. Eventueel kun je bijsnijden om ze passend te maken. Verdeel de helft van je mascarponemengsel op de lange vingers en smeer goed uit.
 5. Vervolgens maak je een tweede laag van in het koffiemengsel gewentelde lange vingers. Dit vervolg je weer met de resterende helft van het mascarponemengsel.

Dek de schaal af met folie en zet minimaal, het liefst een hele nacht, 4 uur in de koelkast om op te stijven. Rasp vlak voor het opdienen de pure chocolade over de tiramisu, zodat de bovenkant helemaal bedekt is.

Tips of vragen? Dat horen wij graag!

Eet smakelijk,

Dubbelbourgondisch

Reageer Ook

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*