Arabische dips (Hummus & Cacık)

Deze Arabische dips zijn heerlijk om onder alle omstandigheden op tafel te zetten; een avondje met elkaar op de bank, een mannenavondje met een pot bier erbij of als inleiding van een uitgebreid etentje. Serveer er stukken geroosterd pitabrood, turks brood en/of Libanees platbrood bij en dippen maar!

Bereidingstijd:  30 minuten

Voor 6-8 personen:

Ingrediënten

Hummus:

  • 500 gram gekookte kikkererwten (bij voorkeur zelf geweld en gekookt)
  • 1 citroen
  • 1 teentje knoflook
  • 3 eetlepels Tahin
  • olijfolie
  • 4 eetlepels Turkse of Griekse yoghurt
  • 1 volle theelepel komijnpoeder
  • snufje ras el hanout
  • enkele radijsjes, in kwarten gesneden (Optioneel / voor afwerking)
  • Tuinkers (Optioneel / voor afwerking)
  • Geroosterde zwarte sesamzaadjes (Optioneel / voor afwerking)

Cacık:

  • 500 ml Turkse of Griekse yoghurt
  • 1 komkommer
  • 2 teentjes geraspte knoflook
  • 1 bosje dille
  • 1 eetlepel fijngesnipperde muntblaadjes
  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie
  • kneepje citroensap
  • Rode en/of groene harissa

Aanwijzingen

Hummus:

  1. Mix de kikkererwten, tahin, knoflook, citroensap in een blender. Voeg vervolgens geleidelijk de olijfolie toe, zodat het een smeuïge massa wordt.
  2. Roer er de Griekse yoghurt door en breng op smaak met peper en zout.
  3. Doe de hummus in een schaaltje en werk af met een snufje ras el hanout, olijfolie, de radijsjes, zwarte sesamzaadjes en tuinkers (Zie foto hieronder)

Cacık:

  1. Snijd met een dunschiller de schil om en om van de kommer, zodat er nog wat groen aan blijft. Snijd doormidden en schep de zaadlijsten uit. Rasp vervolgens de komkommerhelften met een grove rasp tot slierten.
  2. Doe de yoghurt in een kom en voeg hieraan de geraspte knoflook en komkommer toe.
  3. Tot slot de dille, munt, een kneepje citroensap en roer alles goed door elkaar.
  4. Breng op smaak met peper en zout. Doe alles in een schaaltje en werk speels af de rode en/of groene harissa, wat geraspte komkommer en takjes dille (Zie foto hieronder)

Tips of vragen? Dat horen wij graag!

Eet smakelijk,

Dubbelbourgondisch

  

Reageer Ook

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*