In de aanloop van onze ‘tapas-challenge’ willen we jullie alvast in Spaanse sferen brengen. Neem daar het fantastische weer van de afgelopen dagen bij en je komt al gauw bij paella uit! Een goed gevuld eenpansgerecht met die typische socarrat onderaan in de pan!
Recept: 4 personen
Bereidingstijd: 40 minuten
Ingrediënten
- 2 rode uien, fijngesnipperd
- 4 teentjes knoflook
- enkele takjes tijm
- 1 grote rode paprika, zaadlijst verwijderd en fijngesnipperd
- 2 rode pepers, zaadjes verwijderd en fijngesnipperd
- 400 gr ontvelde kippendijen, in stukjes
- 200 gr chorizo, in blokjes
- 500 gr bombarijst
- 1 tl venkelzaad
- 3 tl paprikapoeder
- 1 tl (echte) saffraandraadjes
- 150 ml witte wijn
- 1 L kippenbouillon
- 5 tomaten, ontveld en ontdaan van harde witte kern (vruchtvlees behouden), grof gehakt
- 250 gr mosselen
- 250 gr kokkels
- 10 grote hele garnalen, gepeld en ontdaan van darmkanaal
- 4 grote hele garnalen, ongepeld
- 200 gr diepvrieserwten, ontdooid
- olijfolie
- peper en zout
- 2 el bladpeterselie, fijngehakt
- 1 citroen, in partjes
Gebruik een goede paellapan. Buiten het feit dat het er authentiek uitziet, krijg je hierdoor ook de mooiste korst (socarrat) onder aan de bodem van de pan! Tegenwoordig kun je deze in Nederland overal voor een paar euro kopen. Zo zijn ze bij verschillende kookwinkels, maar ook bij de Hanos en Makro goed verkrijgbaar. Let er wel op dat een nieuwe stalen pan wel eerst even laat inbranden.
Aanwijzingen
- Breng de kipstukjes op smaak met peper en zout. Verhit olijfolie in de paellapan en bak hierin de kipstukjes en blokjes chorizo aan. Voeg vervolgens de tijm, ui, knoflook, rode peper, paprika toe en bak alles enkele minuten op lager vuur verder.
- Voeg de rijst, venkelzaad, saffraan en paprikapoeder toe tot dat de rijst glazig wordt. Blus dit af met de witte wijn en laat alles reduceren.
- Voeg driekwart van de bouillon toe en de fijngehakte tomaten. Breng alles op smaak met peper en zout. Schep alles goed om en laat alles zo’n 10-15 minuten zachtjes verder (in)koken.
- Als de paella bijna gaar is voeg je de kokkels, mosselen, de gepelde garnalen en doperwten toe. Blus dit af met wat extra bouillon. Let op dat alles goed onder de rijst wordt gemend, maar dat je niet het ‘aangebrande’ korstje onder aan de pan kapot maakt. Laat de paella nog zo’n 5 minuten bakken tot dat de garnalen ondoorzichtig zijn en de schelpdieren opengaan.
- Bak ondertussen in olijfolie de 4 apart gehouden ongepelde hele garnalen aan in een aparte koekenpan. Zet apart.
- Proef of de rijst beetgaar is. Dek de paellapan af met folie en laat 3 minuten rusten. Werk tot slot af met de hele garnalen, de peterselie en partjes citroen
Om de Spaanse fiesta helemaal compleet te maken kun je er deze heerlijke zelfgemaakte sangria serveren. Buen provecho!
Dubbelbourgondisch