Soto ajam!

Het nieuwe jaar is begonnen met een ware griepepidemie. Zo ook bij Dubbelbourgondisch, want ik heb echt 4 dagen ziek op bed gelegen. Wat heb je dan nodig? Juist! Troostvoer, comfortfood;
Soto ajam!

Bereidingstijd:
45 minuten
1 nacht laten trekken

Voor 4 personen:

Ingrediënten

  • 2 liter water
  • 800 gr kippendijen (met bot)
  • 2 el koenjit (kurkuma)
  • 4 el ketoembar (gemalen korianderzaad)
  • 6 kaffir limoenbladeren
  • 4 stengels citroengras, geneusd en geknoopt
  • 1 tl zout
  • 100 gr gember, in dunne plakken
  • 2 tenen knoflook, gekneusd, gepeld en grof gehakt
  • bosje bladselderij, fijngehakt
  • 1 spitskool, in fijne reepjes
  • 125 gr taugé
  • 2 aardappelen, gekookt en in blokjes gesneden
  • 4 eieren, 5 minuten gekookt en in kwarten
  • bawang goreng (gebakken uitjes)
  • flinke schep sambal badjak, van de toko
  • 100 ml ketjap manis (Medja of Kentel no.1)
  • 1 citroen, in dunne plakjes
  • zakje emping

Soto ajam is echt 1 van onze favoriete maaltijdsoepen; hoog op smaak en goed gevuld! Door de soep in z’n geheel, maar ook in losse bakjes extra garnituren, te serveren ziet het er ook nog eens erg gezellig uit op tafel!h

Aanwijzingen

  1. Zet een grote pan met 2 liter water op het vuur en doe er de kip, koenjit, ketoembar, citroengras stengels, limoenbladeren, gember, knoflook en zout in. Laat dit een half uur tot driekwartier zachtjes pruttelen. Zet het vuur uit en laat minimaal 4 uur, maar het liefst een hele nacht goed intrekken.
  2. Maak een mengsel van de ketjap en sambal badjak. Zet apart.
  3. Haal het kippenvlees uit de pan, pluk het vlees los en zet apart. Zeef vervolgens de soep door een fijne zeef. Proef en voeg waar nodig wat peper en zout toe.
  4. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar, giet af en laat rustig droog stomen.
  5. Schep wat rijst in een mooie kom. Garneer dit samen met de geplukte kip, spitskool, tauge, blokjes aardappelen, partjes ei, wat emping, bawang goreng en bladselderij in diezelfde kom. Schenk hierover de warme bouillon en maak af met wat extra bawang goreng, gesnipperde bladselderij, emping en een partje citroen.
  6. Zet tot slot de kom op tafel, serveer in losse bakjes wat extra garnituur en een bakje met het ketjap sambal mengsel zoals op de foto.

Selamat Makan!

DubbelBourgondisch

Aanwijzingen

Reageer Ook

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*