Surinaamse Pom

Het is geen geheim dat de Surinaamse keuken een speciaal plekje in mijn hart heeft. Tweeënhalf jaar geleden beweerde ik zelfs dat de roti van mijn ex-schoonmoeder (Surinaamse) mijn laatste avondmaal zou zijn 🙂 Mijn versie vind je hier. Een andere favoriet is de Surinaamse pom. Dit gerecht kent een rijke geschiedenis en heeft Joods/Creoolse oorsprong.

Pom wordt door velen gezien als hét nationale Surinaamse gerecht, omdat het veel wordt gegeten bij speciale gelegenheden, feesten en partijen. Inmiddels wordt het vaker gegeten en is het niet meer weg te denken uit de Surinaamse keuken die wij ook kennen. De meest bekende is de ovenschotel met als hoofdingrediënt: pomtayer. De knol lijkt een beetje op een aardappel en wordt geraspt en verwerkt in het gerecht. Het heeft een milde licht zoetige aardse smaak. Daarnaast wordt de ovenschotel verrijkt met diverse smaakmakers, kipdelen en/of zoutvlees.

Hieronder mijn toegankelijke versie van de ovenschotel met pomtayer en kip. Ik heb zowel kippendijen als drumsticks gebruikt. De botten geven de schotel extra smaak en het is nog steeds gemakkelijk te eten. Succes gegarandeerd!

Surinaamse Pom

Recipe by Arjan van der SmissenCourse: HoofdCuisine: Comfort FoodDifficulty: Makkelijk
Servings

4-6

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

1

hour 

30

minutes

Ingrediënten

  • 6 drumsticks

  • 6 kippendijen

  • 1 tl vers geraspte nootmuskaat

  • 1 tl piment

  • peper en zout

  • 3 uien, gesnipperd

  • 2 tenen knoflook, fijn gehakt

  • 3 tomaten, ontveld en in blokjes

  • 3 volle el piccalilly (Kesbeke of Jonnie Boer!)

  • 2 volle el tomatenpuree

  • 1 madam jeanette, ingeprikt

  • 3 dl (dubbel)getrokken kippenbouillon/-fond

  • 1 dl versgeperste sinaasappelsap

  • 1 el suiker

  • 10 steeltjes bladselderij, fijngehakt. Blaadjes apart om te garneren

  • 1 pak (1kg) geraspte pomtayer (Lufo!) / verkrijgbaar bij de toko / avond vooraf laten ontdooien

  • roomboter

  • Optioneel: Surinaamse puntjes (Broodjes)

Aanwijzingen

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
    Breng de kip op smaak met de piment, nootmuskaat, peper en zout. Bak de kip op half hoog vuur om en om goudbruin in zonnebloemolie en haal uit de pan.
  • Bak in dezelfde pan de fijngehakte selderij steeltjes, ui en knoflook glazig. Voeg de tomatenpuree toe en laat roerend ontzuren. Vervolgens laat je de gesneden tomatenblokjes kort meebakken en roer er tot slot de piccalilly doorheen
  • Blus af met de kippenbouillon/-fond en voeg tot slot de sinaasappelsap, suiker en ingeprikte madam Jeanette toe. Doe de kip inclusief de sappen terug in de pan, breng aan de kook, zet lager en laat vervolgens 15 minuten trekken op laag vuur.
  • Neem de kip en madam Jeanette peper uit de pan en voeg de geraspte pom tayer toe. Meng alles goed door. Spreid de helft van de saus uit over een, met boter ingevette, ovenschaal. Verdeel de kip erover en bedek alles met de rest van de saus.
  • Verdeel tot slot kleine blokjes boter op de bovenkant van de ovenschotel en laat 1 tot 1,5 uur garen in de voorverwarmde oven of tot de korst mooi goudbruin is. Haal de schotel uit de oven en laat een half uur rusten.
  • Verdeel de pom in porties en serveer eventueel met rijst en/of kousenband óf natuurlijk op een broodje met wat zoetzuur en sambal!

Video

Notities

  • Lufo Pomtayer van de toko komt uit Suriname en wordt daar verantwoord geoogst en verwerkt. Deze is 100% puur zonder kunstmatige toevoegingen.
  • Het liefst maak je de Surinaamse pom een dag van te voren. Hierdoor stijft de pom goed op werken de smaken nog beter door. Verwarm dan weer even op 180 graden in een voorverwarmde oven.

Reageer Ook

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*