Green Egg; Smoke, Bake, Grill, Roast!

De afgelopen tijd is er radiostilte geweest. De drukte van het dagelijks heeft er zomaar voor gezorgd dat er ruim 1,5 jaar niks is gepost. Niet dat we stil hebben gezeten, integendeel zelfs, want de passie voor het koken is allesbehalve minder geworden. Nog steeds staan we wekelijks achter de pannen om familie, vrienden en/of andere geliefden te laten genieten van alles wat met eten & drinken te maken heeft. We vonden het echter wel weer hoog tijd om ons blog nieuw leven in te blazen en dit met onze trouwe lezers te delen. Dat doen we natuurlijk niet zomaar. We pakken dan ook direct uit met een introductie van een gloednieuw thema: Green Egg!

Het begon voor mij eigenlijk allemaal tijdens de coronatijd, toen ik besloot om een Green Egg aan te schaffen. Ik dacht er al langer over na om te investeren in een keramisch kooktoestel, maar het kwam er gewoonweg niet van. De tijd en beschikbaarheid die deze periode met zich meebracht, gaf mij het laatste zetje om te starten met deze nieuwe culinaire hobby.

Tegenwoordig heb je veel goede en betrouwbare merken op de markt (Kamado Joe, The Bastard en Monolith). Voor mij persoonlijk stond de Green Egg toch wel buiten kijf. Simpelweg door de authenticiteit en hoe hij eruitziet, maar bovendien door de kwaliteit van de keramiek en levenslange garantie die op alle onderdelen zit. De Green Egg is namelijk gemaakt van keramiek dat mede is ontwikkeld door de NASA in een fabriek in Noord-Amerika. Hoe beter de keramiek, hoe beter de temperatuur te beheersen valt. Dit zorgt voor een constante en stabiele temperatuur tijdens het koken, wat essentieel is voor het bereiken van het optimale resultaat.

Mensen vragen me ook vaak wat het verschil is tussen de Green Egg en een houtskoolbarbecue. Het belangrijkste wat ik dan meegeef, is dat het niet te vergelijken valt. Een Green Egg is geen barbecue, maar een keramische kamado oftewel een heel veelzijdig kooktoestel. Waar bijvoorbeeld een traditionele houtskoolbarbecue als een Weber zich goed laat lenen voor met name direct grillen, kun je met de juiste accessoires de Green Egg (of andere kamado) transformeren tot een complete buitenkeuken; Van het direct grillen van je lievelings stukje vlees tot indirecte slowcooking om tot de mooiste pulled pork of briskets te komen. Of van het roken van een perfect stuk zalm tot het bereiden van zelfgemaakte pizza’s en broden; De mogelijkheden zijn eindeloos. Absolute musthaves in mijn ogen zijn:

  • Gietijzeren grill | Voor de mooiste en smaakvolste grillstrepen bij direct (af)grillen.
  • ConvEGGtor | Warmteschild, waarmee je een oven creëert voor indirect garen.
  • Pizzasteen | Maak pizza’s met de meest krokante bodem (icm RVS rooster & convEGGtor)
  • Cast Iron Plancha | Kleine/verfijnde gerechten direct grillen op de geribbelde kant. Bv eieren op de platte.
  • Dutch Oven | Sudderen, koken en stoven, maar dan met die typische houtskoolsmaak. Met deze gietzijzeren pan met deksel maak je ook de mooiste zelfgemaakte broden.

Daarnaast is het belangrijk om goede kwaliteit houtskool in huis te halen. Grote stukken van hardere houtsoorten hebben mijn voorkeur. Bij kleine stukken loop je namelijk het risco dat dit de luchttoevoer blokkeert en juist lucht is essentieel om je temperatuur te reguleren. Let op: Absoluut geen briketten! Briketten kunnen de smaak negatief beïnvloeden, trekt in de keramiek en zijn ook slecht te controleren in temperatuur.

De afgelopen jaren heb ik onbewust flink wat content opgebouwd voor ons foodblog. Niet allemaal foto’s en video’s van hoogwaardige kwaliteit, maar wel hele veelzijdige bereidingen en recepten om je te inspireren en verder te helpen om het koken met een kamado te ontdekken. Mocht je twijfelen om in een keramische kamado te investeren, dan hopen wij je met ons blog te overtuigen; Het is de investering zeker de moeite waard!

Met ons eerste recept blijven we we laagdrempelig; toegankelijk voor iedereen die een kamado heeft óf barbecue geschikt voor direct grillen.

Tips of vragen? Dat horen wij graag!

Eet smakelijk!

DubbelBourgondisch

Dubbele Brioche Toast Kalfsburger

Recipe by Arjan van der Smissen
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

5

minutes

Deze Dubbele Brioche Toast Kalfsburger valt echt bij iedereen in de smaak; Hij ziet er spectaculair uit, is verschrikkelijk lekker, maar ook echt heel simpel om te maken. Ga wel echt voor goede kwaliteit kalfsgehakt. Doordat dit gehakt wat vetter is dan bijvoorbeeld rundgehakt, en we de burgers min of meer ‘smashen’, heeft het verder geen bindmiddel nodig. Wij serveren er wat zelfgemaakte friet met extra zalf bij; verder niks meer nodig!

Ingrediënten

  • 800 gr kalfsgehakt (Van goede kwaliteit)

  • 1 volle el grove mosterd

  • peper & zout

  • 4 plakjes Cheddar

  • 1-2 brioche brood, in plakken gesneden

  • 4 rode ui, in dunne halve maantjes
    2 el citroensap of witte wijnazijn van goede kwaliteit

  • 1 zakje ijsbergsla

  • 6 augurken, in schuine dunne plakjes

  • Saus
  • 250 ml mayonaise

  • 125 ml ketchup

  • 1 volle el Worcestersaus

  • peper & zout

  • 2 el citroensap of witte wijnazijn van goede kwaliteit

  • Tabasco (Naar eigen smaak)

  • optioneel: scheutje Bourbon Whiskey

Aanwijzingen

  • Steek de houtskool in de kamado of barbecue aan en verhit tot 220 graden
  • Kneed ondertussen het gehakt door met de mosterd en flink wat peper & zout. Voelt je gehakt wat droog aan, kun je er eventueel 1 ei aan toevoegen. Draai hiervan 8 gehaktballen en leg afgedekt in de koelkast.
  • Maak onderstussen je saus. Meng alle ingredienten door elkaar en zet apart in de koelkast.
  • Snijd daarnaast je toppings; Doe de uienringen in een bakje en maak aan met wat zeezout en citroensap of witte wijnazijn. Laat minimaal 15 minuten trekken, zodat het scherpe ervanaf is.
  • Besprenkel de plakken brioche met wat olijfolie en rooster ze aan beide kanten totdat er een mooie grillstreep ontstaat. Ze apart.
  • Haal de ballen uit de koelkast. Leg een bal tussen tussen twee vellen bakpapier en druk met een zware spatel of pan plat. Herhaal dit met de rest van de ballen, zodat je 8 platte dunne burgers hebt. Als je een Cast Iron Plancha hebt, doe je dit direct op de platte kant van de hete plaat.
  • Smeer de burgers in met een beetje olijfolie. Leg ze op de loeihete grill of Plancha en druk goed aan, zodat er maximaal contact is. Keer de burgers na ongeveer 1,5 minuut om met een spatel en zorg ervoor dat de mooie grillstrepen of krokante baklaag intact blijven.
  • Leg de cheddar kaas direct op de burgers en laat ook deze kant ongeveer 1,5 minuut tot 2 minuten grillen. Doe hierbij de kamado of deksel van je BBQ dicht, zodat de kaas gaat smelten.
  • Het leukste gedeelte: Stapelen! Doe een flinke eetlepel saus op een plak toast, smeer uit gevolgd door een handje vol ijsbergsla, een burger inclusief gesmolten kaas, eventueel wat extra saus en tot slot wat plakjes augurk en rode ui. Herhaal dit principe en sluit of met een plak toast, zodat je een dubbele burger hebt.
  • Snijd de burgers eventueel doormidden en serveer met zelfgemaakte friet en wat extra van de saus.

Reageer Ook

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*