Surinaamse Roti Kip

Als ik mijn laatste avondmaal moest kiezen was dat de roti kip van mijn ex-schoonmoeder (Hindoestaans Surinaams) waar ik van 16 tot 20 jarige leeftijd over de vloer ben gekomen. Deze lieve mensen beschouw(d)en mij haast als eigen zoon en hebben mij culinair geïnspireerd met smaken die ik alles Nederlandse jongen nooit had geproefd. Alles wat daar op tafel kwam was heerlijk, maar de rot kip blijft toch echt mijn favoriet. Overmoedig als ik was at ik de eerste keer maar liefst 4 volledige rotiplaten met vulling op. Iets wat ik nooit meer zal vergeten. Uitgeschreven recepten bestaan niet in de Surinaamse keuken, dat gebeurt op gevoel. Toch heb ik geprobeerd er dicht bij in de buurt te komen. En ik moet zeggen dat deze ‘Bakra’ best aardig in de buurt komt 😉

Surinaamse Roti Kip

Recipe by Arjan van der SmissenCourse: 1, Bourgondisch Genieten, Diner
Servings

8

servings
Prep time

1

hour 
Cooking time

1

hour 

Ingrediënten

  • 100 gr gele spliterwten

  • 1 el gemalen komijnzaad

  • 60 gr zout

  • halve madam Jeanette peper

  • 2 teentjes knoflook

  • 500 gram zelfrijzend bakmeel

  • 300 tot 350 ml water

  • 1 el olijfolie

  • Masala kip (inclusief saus)
  • 1,5 kilo kippendijen (met bot)

  • 1 grote ui, fijngesnipperd

  • 2 tenen knoflook, fijn gesnipperd

  • 1 volle tl komijnzaad

  • 1 blikje tomatenpuree (70 gr)

  • 2 tomaten, ontveld en in blokjes

  • 700 ml dubbel getrokken kippenbouillon of bij voorkeur glace de volaille

  • 40 gr massala

  • 1 madam jeanette peper

  • Aardappel en kousenband
  • 6 tot 8 grote ietwat kruimige aardappelen, geschild en in stukken sneden

  • 600 gr kousenband, in stukjes gesneden

  • Masala ei
  • 8 eieren, 6 minuten gekookt

  • 2 el masala

  • zonnebloemolie

  • Zoet zuur
  • 5 bananensjalotten, Juliette gesneden

  • 1 komkommer, julliete gesneden

  • 3 el limoensap en rasp van 1 limoen

  • 3 el Sushiazijn

  • 3 el Wittewijnazijn

  • snufje suiker

  • snufje zout

Aanwijzingen

  • Was de spliterwten en kook in 20-30 minuten gaar. Laat ze vervolgens afkoelen
  • Maal de spliterwten fijn in een keukenmachine. Voeg de komijnpoeder, knoflook en Madame Jeanette-peper toe en hak het geheel in de keukenmachine fijn tot een poeder
  • Vorm 10 tot 12 balletjes en maak in elk deegballetje een kuiltje. Vul dit met het spliterwtenmengsel en knijp het dicht zodat opnieuw een bal ontstaat. Bestuif de werkplek met bloem en rol de bal uit tot een platte pannenkoek. (Zie hieronder op de foto)
  • Bak de roti’s in een een grote halfhete pan ingesmeerd met een filmpje olie of op een piazzasteen op de BBQ! Tot ze aan beide kanten goudbruin zijn.
  • Masala kip (inclusief saus)
  • Peper en zout de kip en bak aan alle kanten bruin in een pan met voldoende olie. Haal er uit en zet apart.
  • Laat in dezelfde pan de tomatenpuree ontzuren, roer goed door en doe er volgens de ui, knoflook en komijnzaad bij tot dat deze glazig worden. Voeg vervolgens de Masala kruiden toe en laat wederom kort meebakken, zodat de smaken van de kruiden goed vrij komen. Tot sloeg voeg je de tomatenblokjes door en verwarm dit alles een laatste keer door.
  • Voeg hieraan de kip, de glace de volaille (of kippenbouillon)en madam Jeanette toe. Roer goed door, laat aan de kook komen en zet vervolgens het uur zachter. Laat met deksel op de pan een uur stoven. Mocht de saus de sterk of dik zijn, voeg dan een beetje water toe.
  • Aardappel en kousenband
  • Spoel de aardappelen goed af. Doe ze in een ruime pan en schep een deel van de masalasaus van de kip in de pan totdat alles net onder staat. Laat 15 minuten koken in de saus en voeg vervolgens hieraan de gesneden kousenband toe.
  • Laat alles in dezelfde pan nogmaals 5 tot 7 minuten koken tot dat de aardappels gaar zijn, maar de kousenband nog een bite heeft. Breng eventueel nog verder op smaak met peper en zout.
  • Masala eieren
  • Kook de eieren in ca. 6 minuten gaar, laat direct afkoelen en pel ze.
  • Verhit in een koeken pan een flinke laat zonnebloemolie en doe hier twee el masala kruiden in.
  • Laat de pan goed heet worden en bak de eieren aan alle zijde hard aan totdat ze een mooie dieprode kleur krijgen. Zet apart.
  • Zoetzuur van komkommer en sjalot
  • Doe de komkommer en sjalot in een schaal en voeg de witte wijnazijn, limoensap, -rasp, sushizazijn en wat suiker en zout toe.
  • Zet apart en laat minimaal 15 minuten marineren,
  • Serveren
  • Zet alles apart op tafel en schep het op voor je gasten op een bord.
  • Leg de rotiplaten op een apart bord en laat iedereen een stuk afscheuren en vanuit hier alles een beetje tegelijk pakken, zodat je een goed gevulde rotihap hebt!
  • Serveer er voor de liefhebbers nog wat gehakte selderij en (eigengemaakte) sambal (pika) of chutney bij. En vergeet natuurlijk niet je ijskoude blikje Fernandes!

Video

Notities

  • Roti eet je niet met mes en vork! Scheur een deel van de rotiplaat en gebruik dit om je kip, aardappels, kousenband en de rest mee te vullen. Eet dus met en uit je hand tot dat je nagelriemen geel worden! 😉
  • Roti kip is een Hindoestaans Surinaams gerecht. Het wordt ook vaak met lams, eend of zelfs vegetarisch gegeten.

Tip en/of vragen? Dat horen wij graag!

Eet smakelijk,

DubbelBourgondisch

Reageer Ook

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*