Spaanse stoofpot: Intvis en Hollandse Garnalen met zeekraal en tomaten

Afgelopen woensdag was de warmste januaridag ooit gemeten: 14,4 graden! Deze hoge temperaturen brachten ons in Spaanse sferen met als resultaat dit heerlijke Spaanse stoofpotje. Je kunt dit stoofpotje gebruiken als hoofdgerecht of als onderdeel van een heerlijke tapas! Ook bij dit gerecht bepaald de kwaliteit van de producten voor het grootste gedeelte het eindresultaat. Het is meer dan aan te raden om de vis bij de visboer te gaan halen. De vis is dan vers en heeft veel meer smaak dan in de supermarkt. Naast de vis bepaald de visfond (bouillon) voor een groot gedeelte de smaak. Wij bij Dubbelbourgondisch maken de fond dan ook altijd zelf van de schillen van garnalen of ander visafval. Wil je een recept voor een lekkere visfond kun je die hier vinden. De hoeveelheden kun je eventueel aanpassen of invriezen wat je over hebt.

Bereidingstijd: 15 minuten voorbereiden en 60 min stoven

Voor 4 personen:

Ingrediënten

Voor het stoofpotje:

  • 500 gram (ongepelde) Hollandse garnalen (ongeveer 200 gram gepeld)
  • 400 gram verse inktvis (wij hebben de helft Sepia en de andere helft ringen)
  • 2 sjalotjes
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 50ML Witte wijn
  • 250ML Visfond
  • handvol verse peterselie

Voor de groente:

  • 200 gram zeekraal
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/2 Spaanse peper
  • 400 gram kleine Roma tomaten

Mocht je de Visfond zelf maken is het aan te raden om dit de dag van te voren te doen (of nog eerder). Je hebt wat tijd nodig om 500 gram garnalen te pellen. Daarnaast zal de fond ook geruime tijd moeten opstaan om een mooie smaak te krijgen. Zoals gezegd kun je de fond invriezen zodat je deze later nog kan gebruiken. Ook is het mogelijk om de schillen in te vriezen en te bewaren om later een lekkere visfond te maken. Zo heb je altijd voorraad in huis!

Aanwijzingen

Voor het stoofpotje

  1. Snij de ui fijn (en de inktvis in ringen).
  2. Fruit de ui tot deze lichtbruin kleurt en voeg dan de inktvis toe.
  3. Doe de tomatenpuree in de pan en bak deze nog even goed mee om te ontzuren.
  4. Doe eerste de wijn erbij en daarna de Visfond.
  5. Roer alles goed door en laat ongeveer een uur stoven. Door het stoven wordt de inktvis boterzacht!
  6. Voeg 5 minuten voor serveren de garnalen toe. Doe je dit eerder dan krijg je droge garnalen.
  7. Garneer het gerecht met de peterselie.

Voor de groente:

  1. fruit de knoflook en peper in een wokpan.
  2. Snij de tomaten doormidden bak totdat ze zacht worden.
  3. Voeg op het laatste moment de zeekraal toe en bak nog even mee.

Tip: bak de zeekraal niet te lang. Deze is het lekkerste met een lichte bite!

Serveer dit stoofpotje met 50 gram basmati rijst per persoon. Om een extra Spaans tintje aan het gerecht te geven kun je een halve theelepel kurkuma aan de rijst toevoegen tijdens het koken. Hier krijgt de rijst een mooie gele kleur van.

Tips of vragen? Dat horen wij graag!

Eet smakelijk,

Dubbelbourgondisch

 

  

 

Reageer Ook

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*