Köfte met lauwwarme couscoussalade

Wij van DubbelBourgondisch houden van de Arabische keuken. Met name de heftige kruiden en specerijen in combinatie met de frisheid van zuren maken de gerechten erg karakteristiek. Zo ook deze köfte met couscoussalade. Geen concessies; een explosie van smaak en kleur op je bord!

Bereidingstijd:  40 minuten

Voor 4 personen:

Ingrediënten

Couscoussalade:

  • 250 gram couscous
  • 3 dl groentebouillon
  • 1 pompoen
  • 1 rode ui, fijn gesnipperd
  • 150 gram feta, verkruimeld
  • 10 bladjes gesnipperde muntblaadjes
  • 2 tomaten, ontdaan van kern/zaadlijsten en in blokjes gesneden
  • 70 gram gehakte geroosterde ongezouten amandelen
  • half bosje fijngesnipperde koriander (steeltjes en blaadjes)
  • 1 eetlepel zwarte geroosterde sesamzaadjes
  • 1 theelepel ras el hanout
  • 1 theelepel za’atar
  • 2 limoenen (sap en rasp)
  • 70 ml extra vierge olijfolie
  • sap van 1 citroen
  • verse granaatappelpitjes
  • peper en zout

Köfte:

  • 250g rundergehakt
  • 250 gram lamsgehakt
  • 1 ui, fijn gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, zeer fijn gesnipperd of geraspt
  • 1 grote gedroogde rode chilipeper, fijn verkruimeld
  • 1 eetlepel gesnipperde muntblaadjes
  • 2 eetlepels gesnipperde korianderblaadjes
  • 70 gram gehakte geroosterde ongezouten amandelen
  • 1 ei
  • 2 theelepels ras el hanout
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 eetlepel paneermeel
  • rasp van 1 citroen
  • honing
  • peper en zout
  • Sate-prikkers

Köfte zijn er in alle vormen en maten. Ik kies er hier voor om ze aan een spiesje te serveren. Ziet er leuk uit en hierdoor zijn ze ook nog eens mooi en makkelijk te grillen.
Tip: Laat de houten prikkers voor minimaal 15 minuten in een lang glas water vocht absorberen. Hierdoor voorkom je dat de stokjes verbranden tijdens het grillen.

Aanwijzingen

Couscoussalade:

1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
2. Schil de pompoen en verwijder de pitten. Snijdt in grove stukken en kruid met peper, zout en 1 volle theelepel za’atar. Besprenkel met olijfolie en meng alles goed door elkaar. Zet zo’n 20-30 minuten in de oven of tot ze een mooie roosterkleur hebben.
3. Doe de couscous in een ondiepe schaal. Breng 3dl bouillon aan de kook en giet deze over de couscous en laten 5 minuten wellen met een theedoek over de schaal.
4. Snijdt de pompoen in kleinere stukjes / blokjes.
5. Roer de couscous los met een vork en voeg hieraan de pompoenblokjes, koriander, munt, rode ui, tomatenblokjes, sap en rasp van 2 limoenen, het sap van 1 citroen, de olijfolie, ras el hanout en sesamzaadjes toe.
6. Serveer op een bord en werk alles af met wat overgebleven blaadjes munt, koriander, sesamzaadjes en granaatappelpitjes.

Köfte:

  1. Doe het gehakt in een kom en meng er de ui, knoflook, verkruimelde chilipeper, munt, koriander, amandelen, ei, ras el hanout, komijn, paneermeel en citroenrasp doorheen.
  2. Kneed alles goed door elkaar en breng verder op smaak met peper en zout.
  3. Vorm het gehakt met vochtige handen om de prikkers tot spiesjes en zet apart.
  4. Laat een grillpan gloeiend heet worden, besprenkel de köfte met olijfolie en grill om en om gaar.
  5. Sprenkel vlak voor het opdienen nog wat ‘slierten’ honing over de köfte en laat dit rollend in de pan licht en heel kort karameliseren.

Serveer de lauwwarme couscoussalade uit op een diep bord. Leg hierop de köfte en werk af met een volle lepel cazik en wat harissa. (Recept vind je hier). Wil je helemaal uitpakken in Arabische sferen? Serveer er dan wat geroosterd brood bij met deze Arabische dips!

Tips of vragen? Dat horen wij graag!

Eet smakelijk,

Dubbelbourgondisch

 

 

 

 

 

Reageer Ook

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*