Gestoofde Indische Gehaktballen

Het is weer woensdag! Dat betekent Indisch op zijn Hollands dag. Vandaag houden we zelfs de oer Hollandse woensdag gehaktdag in ere door een heerlijke recept te maken met zowel gehakt als Indische kruiden en smaken. Dit heerlijke recept maakte ik onlangs voor een goede vriend die jarig was en wat een feestmaal was het! De heerlijk gekruide gehaktballen zorgen voor een smaakexplosie in onze mond! Hoewel je tegenwoordig bijna alle Indische kruiden en benodigdheden in de supermarkt krijgt raden wij toch aan om eens een toko binnen te lopen. Vaak hebben de producten hier net een hogere kwaliteit dan in de supermarkt. Ook kunnen ze je hier van advies voorzien wat je precies moet hebben. Uiteindelijk geldt ook nu weer: hoe hoger de kwaliteit van je producten, hoe lekkerder het eindresultaat.

Bereidingstijd: 15 minuten voorbereiden en 30-45 min stoven

Voor 4 personen:

Ingrediënten

Voor de gehaktballen:

  • 500 gram rundergehakt
  • 1 ui
  • 3 tenen knoflook
  • 4 eetlepels sambal oelek (of meer als je pittiger wil)
  • 1 eetlepel koenjit (kurkuma)
  • 1,5 eetlepel ketoembar (gememalen Koriander-zaad)
  • 1 theelepel paprika poeder
  • 1 theelepel djinten (gemalen komijn-zaad)
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 ei

Voor de saus:

  • 1 sereh (citroengras)
  • 2 verse Daun salam blaadjes (soort van Indonesische laurier)
  • 2 eetlepels sambal oelek
  • 1 theelepel djinten
  • 1 theelepel trassi opgelost in water
  • 1 theelepel koenjit
  • 1 blokje kippenbouillon
  • 1 eetlepel ketoembar
  • 1 liter (kokend) water
  • 250 ML santen (kokosmelk)

Zoals je hierboven ziet zijn er best wel wat kruiden nodig om dit gerecht te maken. Aangezien deze kruiden in heel veel Indische gerechten gebruikt worden is het zeker aan te raden om deze in je keukenkastje te hebben staan. Voor het salamblad geld dat het verse bladeren moeten zijn en geen gedroogde. Wat ik altijd doe is een heel zakje Daun salam en djeroek poeroet meenemen van de toko en thuis in de vriezer doen. De bladeren blijven zo vers voor gebruik!

Aanwijzingen

  1. Snij de ui en de knoflook fijn.
  2. Doe het gehakt in een kom en doe alle kruiden, knoflook en ui erbij.
  3. Meng het gehakt tot een mooi geheel en draai er 8 ballen van.
  4. Kneus de laos en doe deze met alle andere ingrediënten voor saus in een gietijzeren ketel.
  5. Breng de saus aan de kook en doe er de Gehaktballen bij. (Als je wil kun je deze van te voren aanbakken voor een mooi kleurtje! Wij hebben dat niet gedaan voor het gemak).
  6. Laat de gehaktballen 45 tot 60 minuten stoven  in de saus.

Serveer deze Indische gehaktballen met de atjar Ketimoen die op onze website staat samen met een portie pandan/basmati rijst en wat kroepoek. Doe de saus over de rijst om optimaal van de smaak te genieten; Indisch op z’n Hollands-best!

Tips of vragen? Dat horen wij graag!

Eet smakelijk,

Dubbelbourgondisch

Reageer Ook

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*