Lamsschenkel uit de oven

Afgelopen week zijn we aan de slag gegaan met lamsschenkels van het bonte schaap. Het bonte schaap is een Nederlands ras wat echt geweldig vlees produceert. Het vlees is afkomstig van vijfsterrenboer Jeffrey Korsmit (Facebook: mangalitzafarmernl). Hij streeft en leeft een geweldige eerlijke filosofie na . Resultaat: Schapen die heerlijk ruim verblijven en vanaf dag één 100% grasgevoerd zijn. Dat proef je echt terug in het vlees! Binnenkort gaan we overigens aan de slag met zijn unieke Mangalitsa (wol)varkens dus houdt de pagina in de gaten!

De lamsschenkel is echt een geweldig stuk vlees. Deze bereiding ziet er spectaculair uit en kan in principe niet misgaan. Door het vlees 2,5 tot 3 uur ingepakt te garen in de oven wordt hij echt botermals. Voeg daarbij de vulling van zelfgemaakte kruidenboter toe en je krijgt ook nog eens verrukkelijk aroma. Door de groentjes die mee in het pakketje gaan hoef je naar onze mening nog maar één bijgerecht te kiezen. Zo gaan deze geroosterde rozemarijnaardappeltjes erg goed samen met de schenkels. Bourgondisch genieten!

Ingrediënten

 • 4 lamsschenkel met bot
 • 200 gram roomboter
 • 10 takjes tijm
 • 10 takjes rozemarijn
 • 14 blaadjes salie
 • 2 winterpenen, geschrapt en in dunne gehalveerde plakjes
 • 12 ongepelde teentjes knoflook
 • 1 grote ui, in dunne halve maandjes
 • 2 preien, schoongemaakt en in ringetjes
 • Witte wijn
 • Peper en zout
 • Olijfolie

We begrijpen dat niet iedereen te allen tijde de luxe heeft om zelf zijn vlees te kiezen van de boer. Echter, kies a.u.b. wel je vlees zorgvuldig en bewust. Zo zijn er tal van gewaardeerde (biologische) slagers met kwaliteitsvlees die weten waar hun vlees vandaan komt.

Aanwijzingen

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Rits de naaldjes van 6 takjes rozemarijn en 6 takjes tijm. Hak ze samen met zo’n 10 blaadjes salie heel fijn en meng samen met wat peper en zout door de boter. Uiteraard kun je hiervoor ook een keukenmachine gebruiken. Zet apart.
 2.  Snijd de lamschenkel tussen het vlees en het bot van onder naar boven open. Je kunt dit eventueel iets verder uitdiepen met je vingers, zodat er een mooie opening ontstaat. Vul de opening vervolgens helemaal met de kruidenboter. (Zie foto onder deze pagina)
 3. Snijd vervolgens de groenten in dunne plakjes en/of ringetjes. Gebruik hiervoor, indien mogelijk, een mandoline.
 4. Scheur per schenkel een stuk aluminiumfolie af van ongeveer 50 cm en vouw dubbel. Je moet hierdoor 4 stukken A3 formaat folie overhouden om de pakketjes mee te vormen. Per stuk verdeel je de groenten en ongepelde teentjes knoflook tot een bergje. Hier leg je de resterende takjes rozemarijn, tijm en sale blaadjes tussen. Vervolgens leg je hier de schenkel op. Bestrooi de schenkels met peper en zout en olijfolie en wrijf er alles goed in en vorm het pakketje tot een buideltje. Hier giet je als laatste per pakketje een flinke scheut witte wijn bij
 5. Vouw de folie strak en zorgvuldig om/rond de schenkel, waarbij het bot naar boven (uit)steekt (Zie foto onder deze pagina). Het moet echt strak en volledig rond het vlees zitten, waarbij er geen openingen en/of scheurtjes zijn. Uiteraard doe je dit per schenkel apart.
 6. Leg de schenkels op een bakplaat en laat 2,5 tot 3 uur garen in de voorverwarmde oven. Haal uit de oven en laat de ingepakte pakketjes 5 minuten tot rust komen. Serveer vervolgens uit en maak de pakketjes pas open aan tafel. Resultaat: Een heerlijke geurexplosie en botermals vlees dat van het bot valt!

Tips of vragen? Dat horen wij graag!

Dubbelbourgondisch

One Comment

 1. Annemarie

  Maakt het nog uit of je er voor of achterschenkel voor gebruikt?

Reageer Ook

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*