Tempeh kering

Vandaag maken wij tempeh kering voor jullie! Waar tempeh normaal een bijgerecht is, laten wij het de ster van het gerecht zijn. Geloof ons dat het deze credits zeer zeker verdient! Als smaakmaker voor de tempeh gebruiken wij sambal badjak omdat deze iets kruidiger is. Mocht je zelf meer van pittig houden kun je natuurlijk ook een andere sambal gebruiken. Voel je vooral vrij om te experimenteren met onze recepten. Naast de tempeh delen we vandaag het geheim van een super simpele nasi goreng. Met slechts enkele ingrediënten tover je koude rijst om in een fantastische gerecht.

Om een mooie balans in het gerecht te brengen horen bij elke Indonesische maaltijd natuurlijk zure groenten. Vandaag doen we dit eenvoudig door komkommer, rode ui en augurk te mengen met wat olie, peper, zout en sushi-azijn. Mocht je wat meer tijd hebben kun je de avond van te voren natuurlijk altijd onze atjar ketimoen of atjar tjampoer maken. Wij hebben het zelfs beide erbij gegeten!

Bereidingstijd: 15-20 min (2 personen)

Ingrediënten

Tempeh:

  • 250 gram tempeh
  • 2 sjalotjes
  • 2 tenen knoflook
  • 1 theelepel trassi
  • 1 eetlepel keukentamarinde (Verkrijgbaar bij de toko)
  • 35 gram gula djawa (of bruine basterdsuiker)
  • Lombok (rode peper)
  • 3 theelepels sambal badjak (pas dit aan naar smaak)
  • 1 eetlepel ketjap
  • 1 theelepel laospoeder

Simpele nasi:

  • 250 gram gekookte rijst (Basmati/Pandan/zilvervlies)
  • 1 theelepel trassi
  • 1 theelepel sambal
  • Halve prei
  • 1 (klein) ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 eetlepel ketjap
  • 1,5theelepel ketoembar (korianderpoeder)
  • 0,5 theelepel djinten (komijn)
  • 1 ei
  • Kroepoek (optioneel)
  • verse koriander (optioneel)

Aanwijzingen

Tempeh:

  1. Snij de tempeh in kleine partjes van 1 bij 3 cm.
  2. Frituur de tempeh in een pan op 180 graden totdat deze mooi bruin en krokant zijn (zie foto beneden).
  3. Snij de ui en knoflook en peper fijn en stamp deze samen met de sambal en laos in een tjobek (vijzel)/keukenmachine. Dit mengsel is de basis en noemen ze in de Indonesische keuken een boemboe.
  4. Zet een wokpan op het vuur en fruit de boemboe aan. Blus het geheel af met de theelepel trassi vermengt met kokend water. Laat het vocht van de trassi grotendeels verdampen!
  5. Voeg daarna de Tamarindepasta, ketjap en suiker toe en breng licht aan de kook.
  6. Doe tenslotte de tempeh erbij in pan en bak totdat deze de saus hebben opgenomen. Dit duurt ongeveer 3 minuten.

Nasi goreng:

  1. Snij de ui en knoflook fijn en maak dit samen met de ketoembar, djinten en sambal tot een boemboe. Doe net net zoals bij de tempeh met een vijzel/keukenmachine.
  2. Fruit de boemboe aan in een wokpan en voeg hierna het trassiwater toe. Laat het trassiwater weer verdampen en voeg de prei toe. Snij de prei eerst in halve manen.
  3. Voeg de koude rijst en ketjap toe en bak de rijst een paar minuten goed in de pan.
  4. maak ondertussen een roerei in een ander pannetje en snij deze in reepjes.
  5. Maak het bord op door te beginnen met de Nasi. Daarop leg je het ei met zure groenten en tempeh. Garneer met wat verse koriander en (gebroken) kroepoek.

Tips of vragen? Dat horen wij graag!

Selamat makan,

Dubbelbourgondisch

Reageer Ook

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*