Thaise steak tartaar

Steak tartaar is een ware klassieker. Dit van oorsprong Frans gerecht is dan ook vaak terug te vinden in de klassieke Bistro. Wij geven er hier echter een Aziatische twist aan. Door de kick van de vinaigrette krijgt het gerecht een pittige Thaise dimensie!

INGREDI√čNTEN

  • 500 gram ossenhaas
  • 4 lente-uitjes, gesnipperd
  • 2 limoenen, rasp
  • 15 el Thaise vinaigrette (Zie hieronder recept)
  • 10 blaadjes munt, fijngesnipperd
  • 5 blaadjes, fijngesnipperd
  • 1/2 tl chilivlokken
  • 40 gr cashewnoten, geroosterd en gehakt
  • 50 gram (zelfgemaakte) mayonaise
  • 3 el Thaise groene papaja, julienne (reepjes) gesneden
  • 1 dl olijfolie
  • Zeezout en zwarte peper uit de molen

Thaise vinaigrette

  • 6 el Thaise vissaus (Nam Pla)
  • 2 sjalotjes, fijngesnipperd
  • 1/2 rode peper, ontdaan van zaadlijst en fijngesnipperd
  • 1,5 el palmsuiker
  • 2 limoenen, sap en rasp
  • 1/2 el munt, fijngesnipperd
  • 1 el koriander, fijngesnipperd

Dit gerecht is gebaseerd op een recept van Sergio Herman uit zijn boek “Smaakmakers”. Zo nu en dan vinden we het namelijk leuk om jullie kennis te laten maken met gerechten van onze inspiratiebronnen. In zijn gerecht gebruikt hij runderlende en wij hier ossenhaas. Wil je voor een wat goedkoper, maar zeker goed gangbaar deel gaan dan kun je ook kogelbiefstuk gebruiken van goede kwaliteit. Wat je ook kiest, het is van belang dat je het vlees op vlak voor serveren en dus pas op het laatste moment aanmaakt met de vinaigrette!

Aanwijzingen

  • Meng voor de vinaigrette de vissaus, sjalot, chilipeper, palmsuiker, limoensap en-rasp, munt en koriander door elkaar. Zet apart en ga verder met de tartaar
  • Snijd de ossenhaas in kleine, maar niet te fijne stukjes. Voeg de lente-ui toe en breng alles op smaak met de zeezout, peper en rasp van 1 limoen. Voeg de helft van de olijfolie toe en 10 eetlepels Thaise vinaigrette. Werk af met 2/3 van de fijngesneden koriander, munt en Thaise basilicum. Meng er tot slot de chilivlokken en cashewnoten door.
  • Breng de mayonaise op smaak met 2 eetlepels Thaise vinaigrette, wat zwarte sesamzaadjes en 1 eetlepel fijngesneden munt en koriander. Zet apart in de koelkast en laat wat opstijven.
  • Schil de papaja, snijd in julienne (fijne reepjes) en bewaar eventueel kort op ijswater, zodat ze niet slap worden. Giet af en breng op smaak met 1 eetlepel Thaise vinaigrette, rasp van 1 limoen en de resterende fijngesneden kruiden.
  • Leg de tartaar op een bord. Je kunt hiervoor een ring gebruiken, maar wij vinden het bij deze variant speelser dit niet te doen. Leg de fijngesneden papaja erop en werk af met wat extra chilivlokken en zwarte sesamzaadjes. Serveer er tot slot de mayonaise naast.

Tips of vragen? Dat horen wij graag!

Eet smakelijk,

Dubbelbourgondisch

Reageer Ook

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*